19 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

ЕК ни отпуска €197 милиона за електрически транспорт

Европейската комисия отпуска на България 197 милиона евро за подобряване на електропреносната мрежа в страната. Парите са част от общо 2,4 милиарда евро за 7 страни членки за ускоряване на прехода им към незамърсяваща икономика.

Средствата трябва да бъдат насочени към увеличаване на електрическия транспорт у нас, както и за осигуряване на възможности за съхранение на ток. ЕК очаква България да намали въглеродното замърсяване при производството на ток и да го децентрализира.

От Брюксел изтъкват, че подобни инвестиции ще допринесат за намаляване на зависимостта от внасяните от Русия изкопаеми горива. Отпуснатите средства са осигурени от приходите по европейската схема за търговия с емисии (СТЕ).

Related Articles

Започва почистването на р. Марица в Пловдив

Започва дългоочакваното почистване на река Марица в Пловдив. Дейностите ще бъдат изпълнени от софийската фирма „БКС – Озеленяване“. Срокът е 90 дни. Работата е...

След решение на съда: “Куршум джамия” остава собственост на Карлово

“Куршум джамия” остава собственост на Карлово, потвърди Върховният касационен съд, като не допусна до касационно обжалване и остави в сила решение на Пловдивския апелативен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ