21 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

ЕК ни отпуска €197 милиона за електрически транспорт

Европейската комисия отпуска на България 197 милиона евро за подобряване на електропреносната мрежа в страната. Парите са част от общо 2,4 милиарда евро за 7 страни членки за ускоряване на прехода им към незамърсяваща икономика.

Средствата трябва да бъдат насочени към увеличаване на електрическия транспорт у нас, както и за осигуряване на възможности за съхранение на ток. ЕК очаква България да намали въглеродното замърсяване при производството на ток и да го децентрализира.

От Брюксел изтъкват, че подобни инвестиции ще допринесат за намаляване на зависимостта от внасяните от Русия изкопаеми горива. Отпуснатите средства са осигурени от приходите по европейската схема за търговия с емисии (СТЕ).

Related Articles

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...

Изложба на именития Кристо в музей галерия „Анел“

„Кристо – поетика на необикновеното“ е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. От 21 септември до 10...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ