32 C
Пловдив
понеделник, юни 24, 2024

ЕК: Икономическото възстановяване на България се отлага

Икономическото възстановяване на България се отлага. Това гласи есенната икономическа прогноза на Европейската комисия за страната ни. В същото време ЕС се възстановява по-бързо от очакваното, става ясно от огласените днес прогнози за Съюза.

През първата половина на годината възстановяването у нас е спряло поради високата икономическа несигурност и мерките за ограничаване на пандемията. Инвестициите и износът на услуги са останали по-ниски, докато вътрешното потребление и износът на стоки са имали положителен принос за допълнителното търсене.

Тези два фактора, съчетани с прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да засилят икономическия растеж след две години. Фискалният стимул през 2021 г. остава силен. Очаква се от следващата година бюджетният дефицит да намалее.

Краткосрочни предизвикателства за възстановяването са ниският процент ваксинирани и високите цени на енергията. Това става ясно от въведението на частта за икономическата картина в България.

Related Articles

От София за Бургас: Първият влак с изцяло нови вагони тръгва в събота

Първият влак с изцяло нови вагони тръгва тази събота - 22 юни от София за Бургас, съобщават от БДЖ. Той ще изминава разстоянието между...

София: Приказната къщичка на спирка „Вишнева“ става зона за култура

Емблематичната къщичка на спирка “Вишнева” в Борисовата градина в столичния "Лозенец" се превръща в пространство за култура. Тя ще оживее с представяне на книги,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ