14 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

ЕК: Икономическото възстановяване на България се отлага

Икономическото възстановяване на България се отлага. Това гласи есенната икономическа прогноза на Европейската комисия за страната ни. В същото време ЕС се възстановява по-бързо от очакваното, става ясно от огласените днес прогнози за Съюза.

През първата половина на годината възстановяването у нас е спряло поради високата икономическа несигурност и мерките за ограничаване на пандемията. Инвестициите и износът на услуги са останали по-ниски, докато вътрешното потребление и износът на стоки са имали положителен принос за допълнителното търсене.

Тези два фактора, съчетани с прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да засилят икономическия растеж след две години. Фискалният стимул през 2021 г. остава силен. Очаква се от следващата година бюджетният дефицит да намалее.

Краткосрочни предизвикателства за възстановяването са ниският процент ваксинирани и високите цени на енергията. Това става ясно от въведението на частта за икономическата картина в България.

Related Articles

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...

Започва строителствотото на 7 пътни съоръжения в Старозагорско

6 надлеза и 1 подлез ще бъдат изградени на територията на Община Стара Загора. Това съобщи генералният директор на НКЖИ инж. Мария Генова по...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ