25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Експозиция представя „Пловдив по пътя към модерния свят“

Нови за времето си градоустройствени решения, водоснабдяването и електрификацията, индустриализацията с фокус – тютюневата промишленост….

Това са само част от акцентите в новата постоянна експозиция, която подготвя Регионалният исторически музей в Пловдив. Тя е посветена на развитието на града от Освобождението до втората половина на XX век и носи заглавие „Пловдив по пътя към модерния свят“. Изложбата ще включва повече от 200 оригинални експоната, разкриват от културната институция в града под тепетата.

От един ориенталски град по време на Освобождението, за 50-60 години Пловдив се превръща в характерен за Европа град с водоснабдяване, градоустройствен план и нова архитектура, преживявал индустриалните и технически революции в страната“, пояснява директорът на РИМ – Стефан Шивачев. Очаква се изложбата да бъде готова до няколко месеца.

Related Articles

Завърши ремонтът на каскадата „Белмекен – Сестримо – Момина клисура“

Официално приключи ремонтът на ВЕЦ „Сестримо“. С това се отбелязва и финалът на рехабилитацията на цялата каскада „Белмекен–Сестримо–Момина клисура“. ВЕЦ "Сестримо" е част от най-голямата...

Инвестират над 126 млн. лв. в градски транспорт с нулеви емисии

Над 126 млн. лв. ще се инвестират в градски транспорт с нулеви емисии, зарядни станции и инфраструктура за безопасна градска мобилност. Те ще бъдат...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ