19 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Експертът отговаря: Кое е по-изгодно “наем или заем”

Изборът “наем или заем” има сравнително сходни показатели – вноската по кредита е 450 евро, а месечният наем – 400 евро, ако вземем за база двустаен апартамент в квартал Манастирски ливади в София.

Това коментира за раriteni.bg Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти “Адрес”.

Изчисленията ни показват, че месечната вноска по ипотечен кредит за двустаен апартамент в “Манастирски ливади” представлява малко над 20% от общите доходи на домакинство с двама работещи. В дадения случай разглеждаме апартамент на стойност 120 хиляди евро, 20% самоучастие на купувачите и срок 25 години. 300 евро ще е месечната вноска за двустаен апартамент в периферията на центъра на София, ако жилището струва 80 хил. евро. Делът на вноската е 29% от средната работна заплата.

В Пловдив вноската по кредитите е 30% от средната заплата там, при стойност на апартамента 56 хиляди евро, показват данни на агенцията. Тогава ще плащате 196 евро на месец на банката.

За тристаен апартамент в Пловдив при цента от 89 хил. евро вноската ще бъде 334 евро или 52% от средната работна заплата за града.

Във Варна и Бургас делът на вноската е 31% от средната работна заплата за морските градчета, където вноските са 211 и 188 евро за цени от 56 и 49 хиляди евро за двустаен апартамент.

 

Related Articles

До края на април ще е готов новият мост в с. Горна Кремена

Напредва строителството на новия мост в село Горна Кремена на третокласния път III-103 Мездра - Роман в област Враца. До момента е премахнато старото...

Международен студентски конкурс „Нов живот за летището в Балчик“

Архитектурният факултет на ВСУ„Черноризец Храбър“ и Факултета по урбанизъм на Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, организират международен студентски конкурс за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ