27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Експерти: Община Пловдив трябва да е по-активна в изграждането на нова транспортна инфраструктура

Община Пловдив трябва да бъде още по-активна в изграждането на нова транспортна и социална инфраструктура и нейното финансиране през различни програми и банкови инструменти. Това е становище на Градският експертен съвет след първа среща при кмета Здравко Димитров. В него са поканени изявени архитекти, общественици, представители на бизнес организации и градоначалниците, които са управлявали Пловдив през последните 30 години.

Големите инфраструктурни проекти, за които върви публично обсъждане във връзка с поемането на нов общински дълг, получиха категоричното одобрение на съвета.

Според кмета на Пловдив два са основните фактора, които налагат реализирането на инфраструктурните проекти. Първият е, че Пловдив е център на най-голямата и бързо растяща индустриална зона в България, в която са заети над 70 000 души. По данни на НСИ за 2019 г. Пловдив изпреварва София по механичен прираст с 3,1 %, докато столицата е с нарастване от 2,4%, като тенденцията е устойчива. Вторият фактор е, че градът е свързан със съседните общини, но остава затворен в границите си и предизвиква неговото сериозно застрояване и увеличаване на трафика.

Според участниците в съвета възниква необходимост от нови инвестиции в пътната и социалната инфраструктура на Пловдив. Архитектите припомниха, че има много обекти, които са предвидени в ОУП от 1968 г., които още не са реализирани и подкрепиха усилията на екипа на общината за стартирането на строителството на пробива „Модър – Царевец“.

Всеки месец в Пловдив влизат и излизат 5 млн. автомобила. Официално регистрираните са 220 000 без приходящите, а основната пътна мрежа на Пловдив е проектирана и реализирана преди повече от 50 години, като е предвидено тя да обслужва между 80 000 и 100 000 автомобила и други транспортни средства“, коментира Здравко Димитров. Той подчерта, че в действащия Общ устройствен план на Пловдив от 2007 г. е разработена перспективна и ефективна транспортно-комуникационна система, която е успешно надградена във вече разписания нов ОУП. Ако тя се реализира, градът няма да има проблеми със задръстванията и трафика.

Според разчетите в новия ОУП изграждането на всички предвидени трасета, пътни връзки и реконструкцията на съществуващите такива ще струва над 1 млрд. лв. без отчуждителните процедури.

Общото заключение на експертния съвет е, че транспортната обстановка в Пловдив се влошава.

Related Articles

Проучване на Европейската градска инициатива

От какво се нуждаят градовете, е въпросът на Европейската градска инициатива (EUI) в ново проучване за предизвикателствата в големите населени места. Планирано за провеждане...

Възможност за участие в конкурса ,,Достъпен град“ за 2025 г.

Конкурсът за наградата "Достъпен град" за 2025 г. вече е отворен за кандидатстване. С нея се отличават градове, които полагат резултатни усилия, за да...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ