35 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

Експерти на ЕИБ обсъдиха финансирането на АМ „Дунав-Егея“

Проектът за новата автомагистрала „Дунав-Егея“ бе основна точка в обсъжданията на официална среща в Люксембург между вицепрезидента и член на Управителния съвет на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова, управителя на Лард Инфрастръкчър Проджектс Румен Марков и президента на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

В дискусията се включиха и експерти от Европейската инвестиционна банка, с които бяха обсъдени конкретни въпроси по финансирането на големия инфраструктурен проект. АМ „Дунав-Егея“ ще бъде част от основната трансевропейска транспортна мрежа (ТЕН-Т) в България, в съответствие с Регламент на ЕС 1315/2013 и ще свързва два ТЕН-Т коридора – „Рейн-Дунав“ и „Ориент/Източно Средиземноморие“. Основното й предназначение е да поведе транзитния автомобилен поток на товари и пътници по нова, модерна инфраструктура от Европа към страните от Близкия изток.

Лардж Инфрастръкчър Проджектс са направили предложение за създаването на нов Егейско-Балтийски ТЕН-Т коридор, част от който ще е АМ „Дунав-Егея“.

В България магистралата ще започва при Дунав мост, Русе, ще преминава в посока север-юг през Прохода на републиката и ще завършва на Егейско море в Гърция. АМ „Дунав-Егея“ ще осигури най-високото ниво на транспортно обслужване между регионите в Централна България и ще гарантира сериозен ръст в развитието на икономиката на България.

Related Articles

Монтираха първа соларна автобусна спирка в община Разград

Първа соларна автобусна спирка, на която има и станция за зареждане на телефони е монтирана в община Разград. Тя е на главната улица в...

Изграждат пречиствателна станция в Стрелча

Започна изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ в местността „Мечкерец“ в землището на град Стрелча. Мащабният проект е на стойност 4 936 020,31...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ