27 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Екопроект на Велико Търново с десето юбилейно издание

Юбилейно десето издание на екопроекта „Моята градинка“ обявява Община Велико Търново. И през 2022 г. жителите на Старата столица ще могат да преобразят пространствата край жилищните сгради в красиви кътове със зеленина и цветя. Посадъчният материал ще бъде осигурен безплатно.

Молбите за залесяване на терените общинска собственост ще се приемат от 1 февруари до края на месеца. Участие могат да вземат всички собственици на имоти в старопрестолния град, включително и представители на етажната собственост, избрани по установения според нормативните изисквания ред.

Заявленията трябва да бъдат депозирани до деловодството на Община Велико Търново. В тях трябва да има описание както на избрания за облагородяване терен, така и на предпочитания посадъчен материал. Приложени следва да бъдат документ за собственост на даден имот, а ако сградата е в режим на етажна собственост – протокол от общото събрание на собствениците за избор на представител.

След приема на документацията ще бъде направен оглед на пространствата край сградите, а експерти и специалисти от Община Велико Търново ще оценят дали поисканите от великотърновци растителни видове са подходящи за засаждане на избраните места. Ако становището е отрицателно, дръвчетата, храстите и цветята ще бъдат заменени с други.

Ангажиментът за засаждането и последващите грижи по поддържане на получения от Общината растителен материал е на одобрените участници.

Проектът за създаването на малки цветни и зелени площи „Моята градинка” стартира през 2013 г. 

През десетте издания досега са облагородени над 170 обществени зони и междублокови пространства по идеи на гражданите. Засадени са над 6300 цветя и храсти, както и повече от 210 дръвчета.

 

Related Articles

Пловдив: Откриват алея на името на Милчо Левиев

На официално събитие на 11 юли, в 11 часа ще бъде открита алея на името на големия български и световен музикант Милчо Левиев. Именуването...

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ