5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Екипът на „Проект Бузлуджа“ представи резултатите за спасяване на монумента за 2021-а

Арх.Дора Иванова представи идеите си за обезопасяване и функциониране на сградата на паметника Бузлуджа пред дарители, представители на администрацията и обществеността в Стара Загора. Алтернативите, които арх.  Иванова е разработила с екип от специалисти от световна величина са в посока Бузлуджа още идното лято да отвори за посещения.

За това ще е необходимо почистване на покрива, както и вътрешността на основната сграда, да се направи подход, за да може туристите да виждат сградата отвътре. Необходима е също консервация и социализация на основната сграда и пилона.

Положителното е, че мозайките на монумента вече са напълно съхранени. Работата по обезопасяването им е приключила преди месец. В началото на 2022 г. ще бъде представен конкретен бизнес план за предстоящите дейности.

Наградени са всички дарители – българи и чужденци, които са финансирали спасяването на изкуството в Бузлуджа. Фондация “Проект Бузлуджа” официално представи резултатите от кампанията “Осинови мозайка”, чрез която тази есен всички мозайки в паметника бяха стабилизирани и опазени.

От 13 септември 2021 със заповед на министъра на културата проф.Велислав Минеков, Бузлуджа е със статут на паметник на културата от национално значение и е официално вписан в регистъра на паметниците на културата.

 

Related Articles

Светило в областта на недвижимото културно наследство с лекция в София

Проф. Йорг Хаспел е част от екипа на „Проект Бузлуджа“ На 29 ноември от 18:15 часа в Регионалния исторически музей - София проф. Йорг Хаспел...

Започва „Форум за културно наследство: управление и интерпретация“

„Форум за културно наследство: управление и интерпретация” се провежда на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в зала „Славейков” на Френския институт в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ