17 C
Пловдив
събота, юни 10, 2023

Екипът на „Проект Бузлуджа“ представи резултатите за спасяване на монумента за 2021-а

Арх.Дора Иванова представи идеите си за обезопасяване и функциониране на сградата на паметника Бузлуджа пред дарители, представители на администрацията и обществеността в Стара Загора. Алтернативите, които арх.  Иванова е разработила с екип от специалисти от световна величина са в посока Бузлуджа още идното лято да отвори за посещения.

За това ще е необходимо почистване на покрива, както и вътрешността на основната сграда, да се направи подход, за да може туристите да виждат сградата отвътре. Необходима е също консервация и социализация на основната сграда и пилона.

Положителното е, че мозайките на монумента вече са напълно съхранени. Работата по обезопасяването им е приключила преди месец. В началото на 2022 г. ще бъде представен конкретен бизнес план за предстоящите дейности.

Наградени са всички дарители – българи и чужденци, които са финансирали спасяването на изкуството в Бузлуджа. Фондация “Проект Бузлуджа” официално представи резултатите от кампанията “Осинови мозайка”, чрез която тази есен всички мозайки в паметника бяха стабилизирани и опазени.

От 13 септември 2021 със заповед на министъра на културата проф.Велислав Минеков, Бузлуджа е със статут на паметник на културата от национално значение и е официално вписан в регистъра на паметниците на културата.

 

Related Articles

Кауза: Доброволци почистват обществени чешми в различни населени места

Каузата, "Живи чешми" на фондация "Наука за природата" е възстановила над 50 чешми в различни части на страната, информират организаторите. Тази година кампанията им е...

Министър Андрей Цеков: Търпимостта е правилното решение за пътищата с нарушения

„Търпимостта е правилното решение за изградените с нарушения пътища. Добре е да съставим всички документи, които да ни дадат увереност, че те са годни...
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ