16 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Екипът на „Проект Бузлуджа“ представи резултатите за спасяване на монумента за 2021-а

Арх.Дора Иванова представи идеите си за обезопасяване и функциониране на сградата на паметника Бузлуджа пред дарители, представители на администрацията и обществеността в Стара Загора. Алтернативите, които арх.  Иванова е разработила с екип от специалисти от световна величина са в посока Бузлуджа още идното лято да отвори за посещения.

За това ще е необходимо почистване на покрива, както и вътрешността на основната сграда, да се направи подход, за да може туристите да виждат сградата отвътре. Необходима е също консервация и социализация на основната сграда и пилона.

Положителното е, че мозайките на монумента вече са напълно съхранени. Работата по обезопасяването им е приключила преди месец. В началото на 2022 г. ще бъде представен конкретен бизнес план за предстоящите дейности.

Наградени са всички дарители – българи и чужденци, които са финансирали спасяването на изкуството в Бузлуджа. Фондация “Проект Бузлуджа” официално представи резултатите от кампанията “Осинови мозайка”, чрез която тази есен всички мозайки в паметника бяха стабилизирани и опазени.

От 13 септември 2021 със заповед на министъра на културата проф.Велислав Минеков, Бузлуджа е със статут на паметник на културата от национално значение и е официално вписан в регистъра на паметниците на културата.

 

Related Articles

Започва строителството на граничен пункт „Струмяни-Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност...

Изложба „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“

Камарата на архитектите в България (КАБ) кани на откриването на пътуващата изложба „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“ на Архитектурния съвет на Европа (АСЕ)....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ