20 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Евростат: Строителството в България почти не е усетило кризата

Строителството е един от малкото сектори, на който ограничителните мерки заради коронавируса, почти не са повлияли. Това става ясно от данните на Евростат за строителната дейност през месец април 2020 г.

Строителството в България бележи спад от едва 0.7% през април спрямо месец по-рано. На годишна база намалението е доста по-голямо обаче – с 15%, но се доближава до средното за ЕС, което е 24%.

През април 2020 г. заради въведените ограничения заради коронавируса намаление в строителството е отчетено във всички европейски страни, за които има статистика. Интересното тук обаче е че страната ни е една от малкото, в които месечното намаление на строителството е под 1%. Единствено в Швеция строителната продукция се е свила с по-малки темпове (0.3%) от България през април спрямо март 2020 г.

Държавата, която за втори пореден месец отчита най-значителен спад в сектор „Строителство“ на месечна база е Франция (32.6%), следвана от Испания (26.3%) и Словакия (10%). На годишна база отново най-силен спад в сектор „Строителство“ е отчетен във Франция (60.6%), следва Белгия (39%) и Испания (32.6%). На фона на това обаче Евростат отчита повишение в строителната продукция в Румъния с 12.2%, следвана от Германия (0.9%) и Финландия (0.8%).

През април сградното строителство в еврозоната се е свило с 15,4% спрямо март, а гражданското и инженерното строителство е намаляло с 8,9%.

На годишна основа сградното строителство в еврозоната е намаляло с 29,3%, а гражданското и инженерното строителство се е свило с 24,5%. В ЕС сградното строителство е отбелязало спад от 24,6%, а гражданското и инженерното строителство – с 21,4%.

Related Articles

Европейска нощ на учените SEARCH се провежда в над 30 локации в България

“Европейска нощ на учените SEARCH 2023” ще се проведе на 29 септември на повече от 30 локации в цялата страна – Асеновград, Белоградчик, Бургас,...

Приключи ремонтът на знаково училище в Пловдив

Над 1,5 млн. лв. са вложени в обновяването на Търговската гимназия Приключи ремонтът на Националната търговска гимназия в Пловдив. Рязането на лентата е в 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ