20 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

Европейската банка и ЕС дават заем от 204 млн. евро на Босна и Херцеговина за магистралите

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейският съюз (ЕС) ще подпомогнат Босна и Херцеговина със заем от 204 млн. евро за подобряване на магистралната мрежа и общоевропейските транспортни връзки. ЕИБ е заела 140 милиона евро за изграждане на 12,4 км от магистралата, включително четири надлеза, два тунела и три моста, докато ЕС ще завърши финансирането с безвъзмездна помощ от 64 милиона евро.

Паневропейският коридор V, разклонение С, свързва Будапеща с пристанището на Адриатическо море Плоче. С новото строителство съществуващата мрежа от магистрали по коридора V-С ще бъде разширена до два нови участъка – Тарчин Иван в кантона Сараево и Поприкуше Немила в кантона Тузла Добой.

С тази инвестиция ЕИБ и ЕС искат да подобрят пътната безопасност в и да подпомогнат икономическото развитие на страната.

Досега ЕИБ е инвестирала 1,2 млрд. евро в транспортни проекти в Босна и Херцеговина и общо 2,6 милиарда евро.

Related Articles

Разработват стратегия за Панаира в Пловдив

Министерството на икономиката разработва стратегия за развитие на Международния панаир в Пловдив. Това обяви министър Богдан Богданов след откриването на есенното техническо изложение. Според...

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ