20 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

Европа иска да наложи единно зарядно за всички смартфони и мобилни устройства

Евродепутатите дискутираха възможността за въвеждане на единно зарядно за всички мобилни телефони и устройства. Те призовават Европейската комисия да окаже по-голям натиск върху производителите. По данни на Европейския парламент старите зареждащи кабели генерират около 51 000 тона отпадъци всяка година в ЕС.

От производителите ще се изисква да предложат общо зарядно за мобилни телефони, таблети, електронни книги и други устройства.

Предложението доведе до сблъсък между някои от производителите на мобилни устройства. От тяхно име пред ЕК бе заявено, че подобно унифициране ще спре иновациите вместо да ги насърчи. Има три основни вида зарядни, използвани в смартфони: USB 2.0, USB-C и Lightning на Apple.

Казусът е един от малкото, в който ЕС използва закон, за да принуди технологичните компании да използват универсално зарядно след повече от десетилетие настояване за единен вход на мобилните устройства. По данни на ЕС през 2009 г. на пазара е имало 30 типа зарядни. Днес бройката им е едноцифрена.

Related Articles

Изложба на именития Кристо в музей галерия „Анел“

„Кристо – поетика на необикновеното“ е изложба, която представя забележителната артистична визия и трансформиращите инсталации на известния художник Кристо. От 21 септември до 10...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

За поредна година Хидротехнически факултет на УАСГ се включва в „Европейска нощ на учените“ по проект SEARCH. Висшето учебно заведение ще отвори вратите си...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ