Европа даде рамо за газовия хъб „Балкан”

0

От Брюксел ще съдействат за финансирането на всички проекти за газова свързаност между Балканските страни

Европа подкрепи реализацията на газовия хъб „Балкан”. Това стана ясно след представянето на проекта, в което взеха участие Доминик Ристори и Клаус-Дитер Борхард от Еврокомисията, премиерът Бойко Борисов и заместникът му Томислав Дончев.

16-hub
Според идеята за газовия хъб компресорната станция край Провадия ще е важна част от него

След презентациите и разговорите при закрити врата с търговци, големи енергийни фирми и потенциални инвеститори от чужбина вицепремиерът Дончев съобщи, че правителството има пътна карта за реализацията на проекта за газовия хъб „Балкан“.

„Планирали сме създаването на дружество със специална инвестиционна цел“, обясни той. „Първоначално то ще бъде дъщерна фирма на „Булгартрансгаз“ и части от него ще се продават на заинтересовани фирми. Това е само един от възможните модели. По думите му, най-напред трябва да се уточни коя от двете експортни дестинации ще се окаже по-жизнена – Северното трасе, което почти повтаря „Набуко-Запад“ до Баумгартен в Австрия, или южното през Гърция към Италия. По най-груби изчисления първият вариант би струвал 1,4 млрд. евро, а този по южното направление – 1,5 милиарда. „Предлагаме на заинтересованите инвеститори до 50% дял от проекта, защото газопреносната мрежа ще остане под държавен контрол, тъй като тя е важен елемент от националната сигурност на страната“, поясни Дончев.

16-hub-2Клаус-Дитер Борхард обяви, че Европейската комисия е готова да участва в тристранни преговори за осигуряване на доставки на синьо гориво за хъб „Балкан” с Русия и Турция или други заинтересовани страни, които премиерът Бойко Борисов поиска от Брюксел при представянето на проекта. Борхард добави, че ЕК ще съдейства за финансирането на всички проекти за газова свързаност между Балканските страни. „За това ще бъде използван фондът „Свързана Европа и други механизми“, обясни еврочиновникът. „ЕК подкрепя проекта и го намира за интересен“, подчерта той и обясни още, че и без руски газ хъбът ще може да бъде реализиран, но с по-малък капацитет.

Освен от Русия, газ за хъб „Балкан“ ще може да бъде доставян и от Азербайджан и Туркменистан, Иран и Ирак, както и през бъдещия терминал за втечнен газ в Александруполис. До 9 ноември „Булгартрансгаз“ трябва да кандидатства за еврофинансиране за разработване на технико-икономическо проучване на проекта, което да е готово до края на следващата година.

Катя КОСТОВА

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си