Евродепутатите с нови мерки за намаляване на замърсителите и подобряване качеството на питейната вода

0
Поставят под наблюдение нивата на вредни микрочастици, станали повод за нарастващо безпокойство

 

Мерки за намаляване на замърсителите, подобряване качеството на чешмяната вода, както и улесняване на достъпа до питейна вода на общeствени места приеха на проведената наскоро пленарна сесия депутатите от Европейския парламент. Освен това поставя под наблюдение нивата на пластмасови микрочастици, които са повод за нарастващо безпокойство.

Евродепутатите подкрепиха планове за увеличаване на доверието на потребителите в питейната чешмяна вода, която е много по-евтина и чиста за околната среда в сравнение с бутилираната вода, съобщи пресслужбата на ЕП в България. Законодателството ограничава максимално допустимите количества на някои замърсители, като олово (да се намали наполовина), вредни бактерии, и въвежда нови горни граници за някои вещества, увреждащи ендокринната система, се посочва в съобщението. Ето и някои от новите мерки, около които се обединиха евродепутатите:

ДОСТЪП ДО РЕСУРСИ

Държавите – членки на ЕС, трябва да вземат съответните мерки за подобряване на достъпа до чиста вода, инсталирайки свободно достъпни чешми в градове и на обществени места, където това е технически възможно. Също така трябва да се насърчи безплатното или срещу ниско заплащане сервиране на чешмяна вода за клиенти в ресторанти, столови и при ползване на кетъринг услуги.

Eвродепутатите потвърждават подкрепата си за европейската гражданска инициатива „Право на достъп до вода“ (Right2Water) и настояват държавите членки да насочат усилията си към уязвимите групи в обществото. Държавите трябва да извършат оценка и да установят хората без или с ограничен достъп до вода и да предложат възможности за подобряване на ситуацията. Тази част от населението трябва ясно да бъде информирана за възможностите за свързване към разпределителната мрежа или за алтернативни начини за достъп до вода.

МНЕНИЯ

 Депутатът Мишел Дантен (от ЕНП, Франция) отбеляза: „Начинът, по който използваме водата, определя бъдещето на човечеството. Приема се, че всеки трябва да има достъп до чиста и качествена вода, и трябва да направим всичко възможно водата да бъде достъпна за всички. Да се настоява държавите да поемат разходите чрез националните си бюджети, противоречи на съществуващите национални традиции и е само илюзия, защото в крайна сметка данъкоплатецът винаги плаща сметката.”

 

Андрей Ковачев (ЕНП, България) коментира: „Приветствам приетите правила за подобряване на качеството на питейната вода в Европа! Недопустимо е в ХХI век поне 11% от европейските граждани да са засегнати от недостиг на вода. Приетите мерки имат за цел да се подобри информираността по отношение на качеството на чешмяната вода. Освен това се предвижда поставянето на безплатни чешми на публични места (включително в търговски центрове и летища) и насърчаването на предлагането на чешмяна вода в ресторантите.“

НАБЕЛЯЗАНИ СТЪПКИ

Според Европейската комисия намаляването на консумацията на бутилирана вода може да помогне на домакинствата в ЕС да спестят повече от 600 млн. евро годишно. Като се увеличи консумацията на чешмяна вода, гражданите могат също така да дадат своя принос за намаляване на пластмасовите отпадъци от бутилирана вода, включително и за намаляване на пластмасовите отпадъци в морето. Бутилките – най-често използваните пластмасови изделия за еднократна употреба, са сред основните замърсители на европейските плажове. С актуализацията на Директивата за питейната вода Комисията предприе важна законодателна стъпка към прилагането на Стратегията на ЕС за пластмасите, представена в началото на 2018 г.

 

ЕС забранява еднократните пластмаси

Законодателството на ЕС пристъпва към забрана на масово използваните пластмасови изделия за еднократна употреба, като по този начин възлага по-голяма отговорност на производителите да рециклират продукцията си. Съгласно предложението, подкрепено от Европейския парламент, 10 пластмасови изделия за еднократна употреба с леснодостъпни алтернативи ще бъдат забранени до 2021 г. Държавите от ЕС ще бъдат задължени да рециклират 90% от пластмасовите бутилки до 2025 г., а производителите – да помагат за покриване на разходите за управление на отпадъците. Към момента се рециклира само една четвърт от 25-те милиона тона пластмасови отпадъци, които се произвеждат за една година. Решението на Китай да прекрати обработването на отпадъците – заедно с нарастващата тревога за щетите, които пластмасите нанасят на океаните – накара Евросъюзът да престане да разчита на развиващите се страни за справянето с боклуците си. Регулаторите се надяват, че новите правила ще доведат до спад в цената на рециклираните пластмаси. Окончателните правила на ЕС трябва да бъдат одобрени в разговорите с държавите членки, някои от които се изправиха срещу мерките, считайки ги трудни за прилагане за индустрията. Това е първата стратегия в света, която разглежда цялостния въпрос за ролята на пластмасата в нашата икономика, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс. По думите му, ако сега не се действа бързо, в океаните скоро ще има пластмаса вместо риба. Освен сламките, бъркалките за кафе и клечките за уши, ще бъдат забранени и пластмасовите кутии за храна за еднократно ползване, както и продуктите, направени от оксоразградими пластмаси. Цигарените фасове, които се разграждат с десетилетия, трябва да бъдат намалени с 50% до 2025 г. и с 80% до 2030 г. Страните от ЕС ще трябва да се справят и с риболовното оборудване, което замърсява моретата и бреговете.

 

Цветанка Тодорова, председател на УС на Българска асоциация „полимери”:

Много от продуктите все още са без алтернативи

Голяма част от пластмасовите продукти за еднократна употреба още са без алтернатива. Това заяви Цветанка Тодорова, председател на Управителния съвет на Българска асоциация „Полимери”, по повод забраната за ползване на пластмасови изделия за еднократна употреба в ЕС от 2021 г. По думите й, 70% от морските отпадъци са от пластмаса, но половината от тези отпадъци по бреговете на моретата и океаните са за еднократна употреба, останалите са от други видове. Продуктите, които попадат под обхвата на Директивата на ЕС за ограничаване на изделията за еднократна употреба, са продукти, които вече са част от схемите за разделно събиране – бутилките за вода и различни течности, артикули, които могат да бъдат заменени от по-устойчиви алтернативи – контейнери за храна за еднократна употреба, чаши, чинии, тарелки и др., и артикули, за които не съществуват леснодостъпни алтернативи като фасовете за цигари, различни продукти за санитарна употреба, посочи тя.

 

Международната агенция за енергията:

Потреблението на полиетилен ще тласка нагоре търсенето на петрол

Пластмасата и другите нефтохимически продукти ще тласкат нагоре търсенето на петрол до 2050 г., компенсирайки по-бавния растеж в потреблението на автомобилни горива, съобщи в доклад Международната агенция за енергията (МАЕ).

Въпреки усилията на правителствата по света да намалят замърсяването и въглеродните емисии от използването на петрол и газ, МАЕ очаква динамичният растеж на нововъзникващите пазарни икономики като Индия и Китай да тласне нагоре търсенето на нефтохимически продукти. Те се получават от преработката на петрол и газ и са в основата на производството на множество стоки – от пластмасови бутилки и козметични продукти до изкуствени торове и експлозиви. Търсенето на петрол за транспортни нужди се очаква да се забави до 2050 г. заради навлизането на електрически коли и по-ефективни двигатели с вътрешно горене. Това обаче ще бъде компенсирано от засиленото търсене на нефтохимически продукти, прогнозира МАЕ. Очаква се нефтохимическите продукти да са източник на над една трета от растежа в световното търсене на петрол до 2030 г. и за близо половината от увеличаването на търсенето до 2050 г., сочи още докладът. Световното търсене на нефтохимически суровини се равнява на 12 млн. барела петрол дневно, или близо 12% от общото търсене на петрол през 2017 г. Очаква се тази стойност да се повиши до почти 18 милиона барела дневно през 2050 г. Използването на пластмаса обаче бива подлагано на все по-силни критики, тъй като отпадъците стигат до океаните, където вредят на морската флора и фауна. Това даде основание на някои страни да забранят напълно или частично пластмасовите торбички за еднократна употреба.

Според доклада на МАЕ усилията на правителствата да насърчат рециклирането, за да ограничат въглеродните емисии, ще имат минимален ефект върху растежа на нефтохимическата промишленост.

 

Ветроходна експедиция

Варненецът капитан Искрен Пеев изследва отпадъците в Средиземно море

Четирима студенти от лондонския „Империъл Колидж“ изследват с ветроходна експедиция в Средиземно море замърсяването с частици от микропластмаса, а организатор и капитан е варненецът Искрен Пеев.

За шест седмици са планирани научни изследвания, определящи частиците микропластмаса и от какъв тип са в различните региони. „Това е важно за замърсяването на водите. Използването на пластмаса е изключително вредно за околната среда“, коментира Искрен Пеев.

Адам Браун, който е един от членовете на екипажа, планира дисертация по темата как микропластмасата се разгражда от ултравиолетовите лъчи. Пластмасите в реките, океаните и моретата не се разлагат, а се разпадат на микроскопични частици. В течение на времето те биват поглъщани от морските организми.

Групата използва специално оборудване – много фина мрежа, която се дърпа през водата и хваща частици, по-големи от 180 микрона. След това частиците се събират, най-големите се идентифицират и записват по големина и вид, а „мокрите“ проби се запазват за допълнителен анализ в лаборатория.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си