Дъщеря на бургаски архитект дари на Общината макет на остров Света Анастасия

0

Макет на остров Света Анастасия, изработен през 1987 г. от арх. Николай Николов, беше предоставен на Община Бургас от неговата дъщеря Нела Николова. Тя намира макета съвсем случайно в дома си заедно със скиците, които също са дарени на общинската администрация.

Преди 34 години арх. Николов е създал макета на бургаския остров, като задание от тогавашния Национален институт за паметниците на културата, предшественик на днешния Национален институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, където е работил като проектант.

Въпреки десетилетията, които са минали оттогава, макетът е добре направен и е в изключително добро състояние. В долния му ляв ъгъл още стои старото име на острова – Болшевик. Идеята, макетът да бъде предоставен на Общината, е на неговия колега – арх. Бойко Гетов, който още като вижда макета решава, че подходящото място за него е в сградата на Общината или на острова.

Арх. Николай Николов е роден на 9 юни 1944 г. в Разград. След като завършва архитектура в София се установява за постоянно в Бургас. Работи като проектант в НИПК. Бил е член на Камарата на архитектите в Бургас. През годините е работил по редица обекти, като Славейковия пазар и пазарите в комплексите „Лазур“ и „Изгрев“, както и по фасадите на сградата на Областната управа, на родната къща на Георги Шагунов и др.

Макетът и скиците вече са при главния архитект на Община Бургас – Емил Бурулянов, който ще реши къде ще бъде най-подходящото място, на което да бъде изложен макетът на остров „Света Анастасия“ от 1987 г.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си