24 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Дъщеря на бургаски архитект дари на Общината макет на остров Света Анастасия

Макет на остров Света Анастасия, изработен през 1987 г. от арх. Николай Николов, беше предоставен на Община Бургас от неговата дъщеря Нела Николова. Тя намира макета съвсем случайно в дома си заедно със скиците, които също са дарени на общинската администрация.

Преди 34 години арх. Николов е създал макета на бургаския остров, като задание от тогавашния Национален институт за паметниците на културата, предшественик на днешния Национален институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, където е работил като проектант.

Въпреки десетилетията, които са минали оттогава, макетът е добре направен и е в изключително добро състояние. В долния му ляв ъгъл още стои старото име на острова – Болшевик. Идеята, макетът да бъде предоставен на Общината, е на неговия колега – арх. Бойко Гетов, който още като вижда макета решава, че подходящото място за него е в сградата на Общината или на острова.

Арх. Николай Николов е роден на 9 юни 1944 г. в Разград. След като завършва архитектура в София се установява за постоянно в Бургас. Работи като проектант в НИПК. Бил е член на Камарата на архитектите в Бургас. През годините е работил по редица обекти, като Славейковия пазар и пазарите в комплексите „Лазур“ и „Изгрев“, както и по фасадите на сградата на Областната управа, на родната къща на Георги Шагунов и др.

Макетът и скиците вече са при главния архитект на Община Бургас – Емил Бурулянов, който ще реши къде ще бъде най-подходящото място, на което да бъде изложен макетът на остров „Света Анастасия“ от 1987 г.

Related Articles

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ