21 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Държавното обвинение влиза в казуса с тютюневите складове в Пловдив

Окръжна прокуратура – Пловдив се самосезира по публикации в медиите и разпореди проверка по реда на надзора за законност във връзка със събарянето на Тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“.

Дадени са указания за приобщаване на всички документи с оглед установяване на правомерността или неправомерността на действия на администрацията и собственика по събарянето на сградата. Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Срокът за приключването е едномесечен.

Община Пловдив се ръководи от ЗУТ, действаме в рамките на закона и по този начин сме издали „Планове за безопасност и здраве“, с които се унищожават сградите, част от Групова културна ценност, заяви кметът Здравко Димитров. Той изрази своето неодобрение към отношението на Министерството на културата и НИНКН към паметниците на културата.

На специален брифинг министърът на културата Велислав Минеков заяви, че собствениците на тютюневите складове в Пловдив трябва да знаят, че имат рискови инвестиции. И въпреки това, те трябва да следват стриктно закона. По думите му, именно заради неспазване на закона се е стигнало до инцидента в Пловдив. Срутена е голяма част от сградата, но собствениците трябва да я възстановят, добави министърът.

Той покани гражданите и медиите на обществена дискусия за опазването на културното наследство и обеща да изслуша всички предложения. Срещата ще се състои на 2 септември от 17,00 ч. на мястото на бившия тютюнев склад на бул. „Христо Ботев“ 51.

Related Articles

Правят 11 индустриални зони в Северна България

Ще бъдат финансирани с близо 207 млн. лв. от Плана за възстановяване Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11...

Улеснение: Нов раздел „Становища“ в сайта на ДНСК

Нов раздел е създаден в сайта на Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК). В него се публикуват становища, изготвени от служители на ДНСК и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ