14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Държавното обвинение влиза в казуса с тютюневите складове в Пловдив

Окръжна прокуратура – Пловдив се самосезира по публикации в медиите и разпореди проверка по реда на надзора за законност във връзка със събарянето на Тютюневия склад на бул. „Христо Ботев“.

Дадени са указания за приобщаване на всички документи с оглед установяване на правомерността или неправомерността на действия на администрацията и собственика по събарянето на сградата. Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Срокът за приключването е едномесечен.

Община Пловдив се ръководи от ЗУТ, действаме в рамките на закона и по този начин сме издали „Планове за безопасност и здраве“, с които се унищожават сградите, част от Групова културна ценност, заяви кметът Здравко Димитров. Той изрази своето неодобрение към отношението на Министерството на културата и НИНКН към паметниците на културата.

На специален брифинг министърът на културата Велислав Минеков заяви, че собствениците на тютюневите складове в Пловдив трябва да знаят, че имат рискови инвестиции. И въпреки това, те трябва да следват стриктно закона. По думите му, именно заради неспазване на закона се е стигнало до инцидента в Пловдив. Срутена е голяма част от сградата, но собствениците трябва да я възстановят, добави министърът.

Той покани гражданите и медиите на обществена дискусия за опазването на културното наследство и обеща да изслуша всички предложения. Срещата ще се състои на 2 септември от 17,00 ч. на мястото на бившия тютюнев склад на бул. „Христо Ботев“ 51.

Related Articles

Кметове и министри участват в Общото събрание на НСОРБ

На 27 и 28 февруари в София се провежда Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. То е първото след местните...

Изграждат нови физкултурни салони и площадки в близо 500 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по програма за изграждане на нови физкултурни салони и открити спортни площадки, ремонт или цялостно обновяване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ