4 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

Държавата ще финансира пилотен проект за производство на електричество от геотермални източници

Няколко основни направления, по които сектор Туризъм ще бъде подпомогнат са включени в изготвения от българското правителство Национален план за възстановяване и устойчивост. Едно от тях е финансиране за енергийно обновяване на сгради. Планирани са 617,6 млн. лв., в т.ч. в областта на производството, търговията, услугите, както и сгради от сектор туризъм.

Това стана ясно на среща в МРРБ, на министрите на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и на туризма Стела Балтова с представители на туристическия сектор.

Една от планираните инвестиции е по перо „Енергийна ефективност в сграден фонд“. По този компонент са предвидени средства за проучвателни дейности за разработване на пилотен проект за комбинирано производство на топлина и електричество от геотермални източници.

Туризмът е посочен и в Програмата за развитие на регионите, стана ясно още от думите на министър Балтова, като тук програмата подкрепя инфраструктурни мерки в редица услуги. Друга възможност за финансова подкрепа е по Програмата за икономическа трансформация, по която обект на подпомагане ще са малки и средни предприятия от всички сектори на икономиката.

Планът за възстановяване и устойчивост е възможно да бъде одобрен до края на 2021 година, съобщи министър Балтова и допълни, че потенциалните бенефициенти трябва отсега да се подготвят.

 

Related Articles

Домът на културата в Габрово е напълно обновен

Сградата на Дома на културата „Емануил Манолов” в Габрово е напълно обновена. Основният ремонт и реконструкцията на сградата бяха изпълнени по проект „Развитие на...

Подменят осветлението в софийските паркове

Столичната община предприема мерки за решаването на проблема със занемареното осветление на територията на софийските паркове. На първи етап във фокуса са четири от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ