24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Дупница реализира „зелен“ проект заедно с Крива паланка

Проект за подобряване на зелените зони и парковите пространства за над 800 000 лева стартира Община Дупница заедно с Крива паланка по Програмата за трансгранично сътрудничество. Договорът по реализацията вече е подписан, срокът за изпълнение на дейностите е 24 месеца.

Проектът предвижда озеленяване на площи в градска среда със засаждане на нови дървесни видове. Ще бъде внедрен “зелен“ електронен кадастър, който ще подпомага устойчивия растеж чрез проследяване на екологичните промени, предоставяне на данни за почвата и биоразнообразието. Той ще ръководи решенията за градско развитие, гарантирайки същността на зелените пространства и интегриране във всички бъдещи градски проекти.

Освен това екологични групи и неправителствени организации могат да използват този кадастър за кампании за застъпничество и осведоменост, гарантирайки опазване и подобряване на зелените площи.

Предвидено е изготвяне на триезичен наръчник за отглеждане на растения, който ще даде възможност на общностите да получат оптимални знания за грижа за растенията, моделите на растеж и защита срещу потенциални заплахи.

В Община Дупница и в Община Крива Паланка е включен зелен кадастър и табло за наблюдение на качеството на въздуха.

Реализирането на такъв проект е много навременно за Дупница, тъй като преди месеци, заради ново пространствено оформление на централната градска част, бяха отрязани близо 20 дървета. Случаят стигна и до прокуратурата.

Related Articles

Столицата – първенец по изграждане на нови офис площи

Пловдив и Варна все още изостават от столицата по отношение на изграждане на нови офис площи. Това сочи последният доклад на Colliers за пазара...

През уикенда: Ретро влак по пътя на теснолинейката Септември – Велинград

Влак с ретро вагони пътува събота и неделя през юли по маршрута от гара Септември до гара Велинград и Цветино, съобщиха от пресцентъра на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ