24 C
Пловдив
вторник, юли 23, 2024

До 30.12.2022 приемат оферти за технически проект за ремонт по участък Гоце Делчев – Доспат

Третокласният път е единствената пряка връзка между областите Смолян и Благоевград

Областно пътно управление – Благоевград пусна обществена поръчка за изработване на технически проект за основен ремонт на 41,9 км от пътя III-197 Гоце Делчев – Сатовча – Доспат /от км 0 до км 41+900/. Третокласният път е с важно значение за развитието на туризма в региона, тъй като по него е достъпът до „Ягодинската пещера“ и пещерата „Дяволско гърло“, както и до с. Триград и Триградското ждрело. Срокът за подаване на оферти в обществената поръчка е до 30 декември т. г., а индикативната ѝ стойност е 838 000 лв. без ДДС.

Участъкът, за който ще се изготви технически проект, започва от кръговото кръстовище с второкласния път II-19 Симитли – ГКПП „Илинден“ в град Гоце Делчев и завършва при границата между областите Благоевград и Смолян /в района след село Осина/. Отсечката преминава през селата Дъбница, Долно Дряново и Сатовча. Включено е и проектиране за ремонт на 11-те мостови съоръжения. Отделни участъци от пътя са ремонтирани преди повече от 10 години.

Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на строителни работи. Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни дейности и ще може да стартира необходимото възстановяване на участъците.

Предстои проектирането и укрепването на други два участъка от пътя III-197 Борино – Тешел – Девин (от км 78+130 до км 78+500 и от км 85+890 до км 86+010) в област Смолян. Отсечките са силно компрометирани от обилните дъждове и придошлите води на Широколъшка река и р. Въча през декември м. г. Участъците са преди село Тешел и в района след кв. „Настан“ на Девин. Подписан е договорът с избрания изпълнител след проведена процедура по ЗОП за проектиране и изпълнение на укрепителни дейности.

Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ включва и изготвянето на технически проект за основния ремонт на още 46,3 км от пътя III-197 Доспат – Борино – Тешел. Това е отсечката от района на язовир „Доспат“ до разклона за кв. „Настан“ на град Девин. Предвид сложността на дейностите се налага отделна процедура за проектирането и изпълнението на укрепителните работи на двата участъка при 78-ми км и при 86-ти км на трасето. Тръжната комисия в обществената поръчка продължава работата си с разглеждането на постъпилите ценови оферти за проектиране на ремонт на пътя в област Смолян.

Related Articles

Копенхаген е сред най-устойчивите градове в света

Копенхаген - със своите иновативни практики и амбициозни цели, градът се превърна в глобален модел за устойчиво развитие и действия в областта на климата. Зелена...

Подменят водопровода в района на Промишлена зона в Сливен

Стартира цялостна подмяна на водопровода в обхвата на Промишлената зона, локалното платно на ул. „Банско шосе“ в Сливен. Финансирането е осигурено от „Водоснабдяване и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ