11 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

До 30.12.2022 приемат оферти за технически проект за ремонт по участък Гоце Делчев – Доспат

Третокласният път е единствената пряка връзка между областите Смолян и Благоевград

Областно пътно управление – Благоевград пусна обществена поръчка за изработване на технически проект за основен ремонт на 41,9 км от пътя III-197 Гоце Делчев – Сатовча – Доспат /от км 0 до км 41+900/. Третокласният път е с важно значение за развитието на туризма в региона, тъй като по него е достъпът до „Ягодинската пещера“ и пещерата „Дяволско гърло“, както и до с. Триград и Триградското ждрело. Срокът за подаване на оферти в обществената поръчка е до 30 декември т. г., а индикативната ѝ стойност е 838 000 лв. без ДДС.

Участъкът, за който ще се изготви технически проект, започва от кръговото кръстовище с второкласния път II-19 Симитли – ГКПП „Илинден“ в град Гоце Делчев и завършва при границата между областите Благоевград и Смолян /в района след село Осина/. Отсечката преминава през селата Дъбница, Долно Дряново и Сатовча. Включено е и проектиране за ремонт на 11-те мостови съоръжения. Отделни участъци от пътя са ремонтирани преди повече от 10 години.

Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на строителни работи. Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни дейности и ще може да стартира необходимото възстановяване на участъците.

Предстои проектирането и укрепването на други два участъка от пътя III-197 Борино – Тешел – Девин (от км 78+130 до км 78+500 и от км 85+890 до км 86+010) в област Смолян. Отсечките са силно компрометирани от обилните дъждове и придошлите води на Широколъшка река и р. Въча през декември м. г. Участъците са преди село Тешел и в района след кв. „Настан“ на Девин. Подписан е договорът с избрания изпълнител след проведена процедура по ЗОП за проектиране и изпълнение на укрепителни дейности.

Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ включва и изготвянето на технически проект за основния ремонт на още 46,3 км от пътя III-197 Доспат – Борино – Тешел. Това е отсечката от района на язовир „Доспат“ до разклона за кв. „Настан“ на град Девин. Предвид сложността на дейностите се налага отделна процедура за проектирането и изпълнението на укрепителните работи на двата участъка при 78-ми км и при 86-ти км на трасето. Тръжната комисия в обществената поръчка продължава работата си с разглеждането на постъпилите ценови оферти за проектиране на ремонт на пътя в област Смолян.

Related Articles

Банките вдигнаха двойно лихвите по депозити

Кредитите за жилище продължават да са атрактивни Лихвите по депозити вече са двойни на тези от преди една година. През октомври миналата година средната лихва...

Пловдив отново ще има ледена пързалка

Пловдив отново ще има ледена пързалка за Коледа. Тя ще бъде изградена на площад „Централен“. Условието, което е поставила Общината към фирмата изпълнител, е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ