19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

До 15 март: Кабинетът ще готви цели и позиция за въглищните преговори с ЕК

Служебното правителство ще подготвя до 15 март виждането си за предоговаряне на основните теми, цели и възможности на България по плана за възстановяване и устойчивост. Разговорите с Европейската комисия по позицията на София трябва да започнат след 30 март – ден преди да изтече поставеният от закрития вече 48-и парламент срок пред кабинета за премахване на ангажимента за свиване с 40 процента на въглеродните емисии от въглищните електроцентрали до 2026 г. спрямо нивата им от 2019 г.

Това коментира зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков по време на проведената в Стара Загора дискусия „Въглищата и зеленият преход – новите реалности и предизвикателствата за България“.

Той заяви, че във визията на Министерството на енергетиката е застъпено ТЕЦ-овете да работят до 2030-2035 г. График за постепенното им извеждане и замяна с други мощности обаче отново не бе представен. Енергийното министерство чака позиция на синдикатите за предстоящите преговори. От Института по енергиен мениджмънт, организатор на дискусията призовават правителството да направи публична и прозрачна позицията си за предоговярането на въглищните ангажименти на държавата.

Експертите в бранша са категорични, че предстоящите преговори изобщо няма да са лесни и е много важно какви сигнали отправяме към Брюксел. „Сигналите са много важни. Решението на Народното събрание е важно, но това не ангажира Европейската комисия. В предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост има по-важен играч от Европейската комисия и това е Съветът на министрите. Европейската комисия е посредник в този процес.

„Ние знаем какво означава регионът ни да бъде поставен под риск. Нужно е да развиваме индустриални зони, за да имаме плавен преход. Преход, който не бива да се случва за 1 или 2 години“, коментира заместник-кметът на община Стара Загора Радостин Танев. Според него териториалните планове за въглищен преход, които бяха изготвени от Световната банка, но правителството ги остави без разглеждане, не са били подкрепени, защото в тях не е имало конкретни дати, средства и посока.

Related Articles

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ