27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Община Пловдив внася спешно в НИНКН проект за спасяване на сграфитото на Ди Киро

Както вече информирахме, бурен вятър събори фрагменти от сграфитото „Захарий Зограф“ на Димитър Киров, което се намира на стената на сградата на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в началото на Стария Пловдив. В резултат на пораженията уникалното пано на Ди Киро се нуждае от спешни мерки по консервация и реставрация.

Комисия от общината извърши първоначален оглед на сграфитото, за да констатира какви са пораженията и да реши какви стъпки следва да се предприемат.

Сграфитото е техника, в която се наслояват един върху друг няколко слоя едноцветни мазилки на мокро, след което изображението се изрязва. Сега трябва да се реши кой е най-подходящия подход – реставрация или съграждане по същата технология. Но първо и най-важно е да се предприемат аварийни мерки по стабилизиране на творбата, защото и следващи дъждове могат да нанесат увреждане. Трябва да се работи не само по този фрагмент, а по цялото сграфито, коментира доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“.

Комисията се обедини около мнението, че сграфитото първо трябва да бъде консервирано, а след това реставрирано.

На този етап не е ясно какво е конструктивното състояние, на много места се виждат увредени слоеве и опасенията на специалистите са, че вероятно цялото пано е подкожушено. Целта е сроковете на работата да съвпаднат с най-добрия период за извършване на реставрационни дейности, извън летните горещини в Пловдив.

Плановете са в срок от месец-месец и половина да бъде изготвен проект за реставрация и консервация на сграфитото „Захарий Зограф“.

За неговата подготовка ще послужи оригиналния проект на Димитър Киров, който се съхранява в Градската художествена галерия. По процедура проектът следва да бъде внесен за съгласуване в НИНКН, а след това и одобрен с подпис от министъра на културата. Процедурата отнема около 4 месеца, но от Института са обещали да съдействат за по-кратки срокове.

Екипът на „Старинен Пловдив“ се ангажира за повече активни действия, за да се съхрани културното наследство на града.

Related Articles

Правят нов термален парк край Пампорово

Ще има балнео зона и закрит комплекс за целогодишен туризъм Термален парк ще бъде изграден в планинска местност между Девин и Пампорово. Проектът предвижда създаване...

Проучване на Европейската градска инициатива

От какво се нуждаят градовете, е въпросът на Европейската градска инициатива (EUI) в ново проучване за предизвикателствата в големите населени места. Планирано за провеждане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ