20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

До края на 2022: Всеки българин с е-достъп до административни услуги

До края на годината ще заработи Национално приложение за мобилна идентификация. Чрез него всеки българин ще има е-достъп до административни услуги без да е необходим електронен подпис. Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов за БНТ. Подходът е взаимстван от Естония и гарантира сигурност на личните данни, тъй като ключът за достъп е разделен между устройството, на което е инсталирано приложението и сървърната част, допълни той.

Поставянето на чипове в личните карти обаче ще се отложи във времето заради проблемите с доставка на чипове, с които в момента се сблъсква целия свят, уточни Божанов.

Министерството на електронното управление разработва и цялостна система за дистанционно електронно гласуване. В момента тя е изпратена в ЦИК, откъдето се очаква становище. Дистанционното е-гласуване може да се комбинира и с машинен, и с хартиен вот и не пречи на нито един от останалите видове, допълни министърът на електронното управление. Според него преди системата да бъде внедрена, ще са взети всички необходими мерки за сигурността ѝ.

Related Articles

Изграждат православен храм в карловското село Марино поле

Православен храм ще има карловското село Марино поле. Кмет, духовници и съмишленици положиха основния камък на бъдещата църква. В основите на храма бе положена...

Община Созопол проектира водопровод от м. Бялата вода до с. Индже войвода

Община Созопол се ангажира да изработи проект за нов водопровод от водоема в местността Бялата вода до с. Индже войвода. Това съобщи кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ