16 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

До края на юни подписват строителното разрешение за локалите на Асеновградско шосе

Въпреки извънредна ситуация, заради пандемията от Ковид-19, работата по двата големи проекта на областта – локалните платна на Асеновградско шосе и Югоизточния обход на Пловдив, не е спряла, съобщи областният управител Дани Каназирева.

До края на месец юни се надявам да подпиша строителното разрешение за изграждане на локалите на Асеновградско шосе. Към настоящия момент всички бюрократични пречки, включително процедурите по отчуждаване, бяха успешно преодолени. Техническият проектът е готов. Внесен е в Областно пътно управление за становище и доклад от надзорната фирма, която също вече е избрана и процедурата по избора й не е обжалвана“, обясни Каназирева.

Тя допълни, че договорите на трите общини – Куклен, Асеновград и Родопи, които следва да учредят право на строеж в полза на АПИ, са одобрени и съгласувани. Изчистени са и всички пречки във връзка с имотите на трите общини, които са нанесени в кадастралната карта на землищата. За да няма забавяне на изпълнението на локалите и в края на месец юни да има готовност за старт на строителните дейности, Каназирева е провела разговори с кметовете на трите общини във възможно най-кратък срок решенията да бъдат гласувани на сесии на местните общинските съвети – на 27,28,29 май.

Активно се работи и по другия важен проект – изграждането на Югоизточния обход на Пловдив. Досега от страна на областна администрация в много кратки срокове беше свършено всичко необходимо за изясняване статута на земята и парцелите, които са от трасето на пътя.

В резултат на много разговори от наша страна с МОСВ, бе избегната опасността проектът да се забави с близо две години. Получено е писмо, с което община Пловдив поема ангажимент да изготви детайлен подробен акустичен проект, съгласно изискванията на Здравното министерство, с всички необходими изследвания за шумово замърсяване и запрашаване на околните територии.

Областният управител допълни, че поддържа непрекъсната комуникация с ресорния зам. – кмет Пламен Райчев и има неговото уверение, че необходимото проучване за проекта ще бъде направено в дадения двумесечен срок.

Така ще се премине само с преценка за въздействие върху околната среда, а не с по-дългата процедура по ОВОС и ще има зелена светлина за обявяването на обществена поръчка за реализацията на проекта, заключи Каназирева

Related Articles

Изграждат пречиствателна станция в Стрелча

Започна изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ в местността „Мечкерец“ в землището на град Стрелча. Мащабният проект е на стойност 4 936 020,31...

Пловдив: Работна група чертае визия за Тютюневия град

Проблемите и благоустрояването на емблематичната зона на някогашните тютюневи складове в Пловдив, известна като Тютюневия град обсъдиха на среща представители на НИНКН, Община Пловдив...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ