До края на годината най-големите пътни ремонти ще са по „Хемус”

0

През септември довършват още 3 от подходите на Аспаруховия мост

До есента най-големите шосейни ремонти ще бъдат в западния край на недостроената автомагистрала „Хемус”, сочи програмата на пътната агенция. Първи през строителния сезон на 11 май започна ремонтът на платното за Варна на виадукт „Елешница“, намиращ се на 15-ия километър на аутобана от София. Графикът предвижда основното обновяване да продължи приблизително до средата на ноември. През това време движението ще става двупосочна в основно ремонтираното друго платно на моста. В средата на юни тръгна ремонтът на виадуктите на 41 км на автомагистралата. Сериозните повреди на съоръженията бяха установен при обход на 28 април. Мостовете се намират между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“. Те са в експлоатация от 1984 г. и от пускането им преди повече от 30 години не са обновявани. Първото съоръжение е с дължина 120 м, а второто – 160 м.

В края на същия месец започна реконструкцията на тръбата за Варна на тунел „Витиня“, където преди време стана тежка катастрофа. До финала на ремонта, който се очаква да завърши през декември, трафикът ще се осъществява двупосочно в тръбата за София. „Витиня“ е най-дългият тунел у нас – 1195 м, и е в експлоатация от 1984 г. Последният му ремонт е преди 27 г., когато е извършено осушаване на облицовката в съоръжението. Сегашната реконструкция ще включва възстановяване и усилване на тунелната облицовка, хидроизолация, обновяване на пътната настилка, на електрическата и вентилационната инсталация, ново LED осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване. Обновената тръба на същия тунел към София бе пусната малко преди средата на юни.

Вече върви ремонтът на тунелите при км 32, км 33 (между Асеновград и Бачково) и км 39 (между Бачково и Нареченски бани) между Асеновград и Чепеларе. Заради тях до 3 септември в района е въведена специална организация на движението. Тунелът при Бачково е изцяло затворен за движение. Трафикът в тази отсечка се осъществява без затруднения по обиколен път, който е встрани от съоръжението. Обходното трасе е ремонтирано преди началото на строително-монтажните работи на подземното съоръжение. Обновяването на трите тунела включва подмяна на хидроизолацията, подобряване на отводняването, нова асфалтова настилка, изграждане на тротоарни блокове, облицовка и осветление.

Три са големите мостове, освен виадуктите на „Хемус”, които са включени в ремонтната програма на АПИ. Ремонтът на моста при с. Писанец над река Бели Лом на първокласния път Русе – Разград започна в началото на май. По информация от пътната агенция се очаква ремонтните работи по съоръжението при добро време да завършат още през октомври. Към средата на юни бе завършена хидроизолацията на пътната плоча. Положен бе изравнителен бетон и плътен асфалтобетон и бяха поставени новите мантинели, чугунени отводнители, дилатационни фуги, ревизионни шахти. В ход е саниране на горното строене – греди и плоча, полагане на износващия асфалт, изграждане на тротоари, монтаж на ограничителни системи, парапет.

На 15 юни бяха пуснати за движение основно ремонтираните съоръжения 1, 3 и 5 от северната страна на Аспаруховия мост във Варна. В обновяване на тези части от съоръжението хазната инвестира 7 млн. лв. Първоначално сметките са били за сума, по-малка с 2 млн. лв., но се е наложило да се ремонтират всички лагери и фуги. През септември се очаква да бъдат отпуснати и още 5 млн. лв., за да може до края на тази година да се обновят и мостове 2, 4 и 6 и така в този участък ремонтите да бъдат завършени изцяло. Работата по основната част на моста остава за догодина и за нея ще са необходими поне 25 млн. лв. Тогава ремонтите ще се извършват на два етапа – първо платното в едната посока, след това другото.

Допълнително има предвидени 4,3 млн. лв. в бюджета за ремонт на голямото пътно съоръжение на АМ „Черно море“ – „Звездица“. Виадуктът там, също като Аспаруховия мост, е в много лошо състояние. При бързо завършване на процедурата работата там ще може да почне още през септември, като ремонтите ще продължат около 200 дни. Всички рехабилитационни дейности по пътищата стават възможни с отпуснатите допълнително през май 32 млн. лв. Плановете предвиждат до края на годината почти изцяло да бъде обновен пътят Е-79 между Враца и Видин, шосето до Белоградчишките скали и отсечката Враца – Криводол. Планиран е превантивен ремонт на пътищата в област Разград, както и на няколко важни направления в Плевен, Ловеч, Велико Търново. По ОП „Региони в растеж” през тази година ще започне да се работи за рехабилитация на шосета в областите Варна, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Плевен, Разград, Силистра, Сливен, София и Стара Загора. До края на програмния период трябва да бъдат основно ремонтирани 248 км пътни отсечки. До края на годината 182 км ще бъдат възстановени по програма „Транзитни пътища 5“.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си