21 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

До края на годината: Обявяват процедури за близо 2 млрд. лв. по Програма „Развитие на регионите“

Процедури за близо 2 млрд. лева ще бъдат обявени до края на годината по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева, по време на първото заседание на новосформирания Комитет за наблюдение на програмата. Тя отбеляза, че сумата представлява около 65% от общия бюджет на програмата, който е в размер на 3,6 млрд. лв. Ще се работи успоредно и по двата ѝ приоритета – за Интегрирано градско развитие и за Интегрирано териториално развитие на регионите. В напреднала фаза са мерките за Интегрирани териториални инвестиции, в които ще бъде вложен и по-значителен ресурс.

„Очакваме в следващите два месеца да стартираме поканите за кандидатстване“, каза Георгиева. Тя уточни, че подкрепата е разделена на две фази, като първата ще е кандидатстване с концепции. Важна роля ще имат регионалните съвети за развитие, в които участват различни заинтересовани страни. Те ще трябва да приоритизират инвестициите спрямо нуждите в съответния регион, т.е. най-важните проекти за всеки регион. На следващ етап всеки управляващ орган на програмите, допринасящи към интегрирания подход, ще обяви поканите за кандидатстване, за да може да се сключат и реалните договори и да се отпуснат средства по одобрените териториални инвестиции.

„Сега най-важно е да подберем ключовите инвестиции и по двата приоритета“, коментира заместник-регионалният министър. Обществените поръчки ще бъдат обявени догодина след сключването на договорите с управляващите органи, уточни тя и заяви, че тази година ще е фокусирана върху подбора на важните инвестиции по двата приоритета на програмата.

Related Articles

Изграждат Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти в с. Голяма Желязна

В троянското село Голяма Желязна започна строителството на Международно училище за кулинарни изкуства и традиционни занаяти. Инициативата “Шарена Задруга” беше обявена още преди година...

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ