14 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

До края на годината завършват Морската естакада на нос Шабла

Eдин от най-сложните обекти, строени във вода след Дунав мост според специалистите, е възстановяването на морската естакада на нос Шабла, което върви към своето финализиране. В момента реставрацията на съоръжението е на 341-я метър от брега и до края на годината може да бъде завършена, информира „Труд“. Пристанищното съоръжение съставлява Морска естакада с островна площадка, която навлиза до 414 м. в Черно море и определя морската граница на държавата.

Това съоръжение следва да замени старата естакада, строена през 60-те години на ХХ век, и почти унищожена от действието на морските вълни. На 8,5 метра над морското равнище ще бъде изградена и островна площадка.

Към момента повече от 305 метра от инфраструктурното съоръжение са готови. Срокът за изпълнение спира в случай на неблагоприятни климатични условия и при възникване на непредвидено или непреодолимо събитие от извънреден характер, признато за непреодолима сила.

Стойността на договора е 6 186 353 лева. Дейностите започнаха през пролетта на 2015 г., като първоначалните прогнози бяха проектът да завърши до 10 месеца, но след това срокът се удължи още два пъти.

Естакадата на нос Шабла определя морската граница на държавата. Още в старта на проекта я определиха като уникално съоръжение с изключително държавно значение.

Предвижда се и използването й като нефтено пристанище, което предполага увеличаване на преминаващите цистерни с опасни товари.

Related Articles

Започва ремонт на един от натоварените пътни участъци в Ямболско

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените пътни участъци в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи по пътя между селата...

АПИ с 16 концепции за интегрирано градско развитие

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 16 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият бюджет на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ