13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

До дни: Обявяват конкурс за пешеходен и велосипеден мост между двете части на Южен парк

До дни ще бъде обявен архитектурен конкурс за пешеходен и велосипеден мост между двете части на Южен парк над ул. „Бяла черква“, един от приоритетните проекти, който беше одобрен от Столичния общински съвет за изпълнение във връзка с кандидатурата на София за „Зелена столица на Европа“. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, по време на конференцията URBAN GREEN. Тя уточни през тази и следващата година предстои да бъде разширена велосипедната мрежа, като ще бъдат изградени нови велоалеи, които да свържат кварталите „Люлин“ и „Дружба“ с централната градска част и Зеления ринг, както и в северна посока – продължението на велоалеята по бул. „Дондуков“ ще достигне през моста Чавдар до ул. „Черковна“.

В тази връзка, кметът обяви, че София подновява кандидатурата си за наградата „Зелена столица на Европа“ през 2024 г., информира още столичният кмет. Постигнатото от града беше оценено много високо, като освен напредъка на София като зелен град, комисията оцени и работата ни с гражданите. Столицата устойчиво подобрява качеството на въздуха, както и пешеходната и велосипедната свързаност. Работим по редица проекти за залесяване, развитие на зелени градски пространства, разширяване на велосипедни и пешеходни връзки, пешеходен и велосипеден мост между двете части на Южен парк над ул. „Бяла черква“, уточни Фандъкова.

През тази и следващата година предстои да бъде разширена велосипедната мрежа, като ще бъдат изградени нови велоалеи, които да свържат районите Реализират се редица инициативи, с които общината включва софиянци в усилията за по-зелен град – залесихме заедно с гражданите 100 хил. дървета до бившето депо „Суходол“, тази година продължаваме залесяването в землището на с. Негован, каза още кметът.

„В края на април 2022 г. София спечели място сред 100 общини, участващи в европейската мисия за въглероднонеутрални градове до 2030-та година. Това ни дава възможност в следващите 8 години да получим финансиране за изследвания за иновации, както и предимство в надпреварата във всички европейски фондове, свързани със Зелената сделка“ – каза също кметът Фандъкова.

София подаде кандидатурата си към ЕК на 28.04.2022 г. Очаква се през юли 2022 г. да бъдат обявени финалистите в конкурса.

Related Articles

Първа копка на водопровод в Дълго поле

Строителната програма на община Калояново е за над 6 млн. лева Първа копка на водопровод на ул. "2-ра" в село Дълго поле направиха кметът на...

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ