15 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Допълнителни 64 млн. лв. за подобряване на градската среда

Одобрен е подходът за индексация на разходите за строителство по ОПРР

Допълнителни 64 млн. лв. ще бъдат инвестирани в мерки за подобряване на градската среда и икономическите зони чрез финансови инструменти, изпълнявани от „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева, която е ръководител на Управляващия орган (УО) на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Изменението в ОПРР беше одобрено по време на 21-то заседание на Комитета за наблюдение (КН).

По време на форума беше одобрен и предложения от Управляващия орган на програмата подход за индексация на разходите за строително-монтажни работи на договорите за безвъзмездна финансова помощ, попадащи извън обхвата на Методиката за изменение на цената на договора за обществена поръчка в резултат на инфлация. Целта е да се осигури равно третиране на бенефициентите по ОПРР 2014- 2020 г., които попадат извън обхвата на Методиката, и те да бъдат подкрепени с 15% безвъзмездна финансова помощ, в унисон с подхода на УО за тези включени в Методиката. С това решение членовете на Комитета за наблюдение предоставят възможност на бенефициентите на ОПРР 2014-2020 г. да възложат и/или довършат поръчките си по Закона за обществените поръчки по всички договори в изпълнение. Това ще допринесе и за изпълнение на целите и индикаторите на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

По време на заседанието заместник-министър Георгиева направи и пълен преглед на изпълнението по ОПРР, като подчерта добрия напредък, но спомена и за предизвикателствата в сферата на образователна и здравна инфраструктура, както и регионалния туризъм. Тя информира, че е договорен 100% от ресурса по програмата, а разплатените средства са 2,288 млрд. лв. или 73% от бюджета ѝ. „Успоредно с изпълнението на настоящата оперативна програма нашите усилия са насочени и към стартиране на изпълнението на новата Програма „Развитие на регионите“ за периода 2021-2027 г., която беше изпратена за официално одобрение от ЕК на 15 ноември 2022 г.“, допълни Георгиева.

Related Articles

Подписаха нови 57 споразумения за финансиране на общински проекти

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова подписа нови 57 споразумения за финансиране на обекти със средства от бюджета по Инвестиционната програма...

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

На 15 май 2024 г. е пресконференцията и официалният старт на кампанията „Хижа на годината” 2024. На събитието по инициатива на 360mag.bg и Български...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ