Допълнителни 35 хил. лв. за храм „Св. Троица“ в Банско

С парите ще се изографисат стенописите на северната стена на духовната обител

0
Николай АНТОНОВ

Общинският съвет в Банско одобри предложението на кмета Георги Икономов общината да отпусне допълнително финансиране от 35 120 лева, за да се довърши изографисването на северната стена на храма „Св. Троица“ в града. Сумата ще бъде предоставена под формата на дарение на Неврокопската Света митрополия. Общинарите упълномощиха кмета на Банско да сключи договор за дарение за посочената сума. За изографисването на храма вече са отпуснати 85 680 лева, припомниха от общината, но средствата не достигат за довършване на още 76 кв. м.

Реставрация на централния храм в Банско започна преди три години. Тя се извършва по изработени проекти за стенописи, финансирани от бюджета на общината и одобрени от Българската православна църква. Тяхната стилистика е изцяло съобразена с духа и традициите на Банската иконописна школа от XIX в. Едромащабните детайлни цветни проекти на отделните сцени, изображения на светци и орнаментална украса са изработени след анализ на наличната историческа информация за банските майстори от екип на доц. Стефан Тъпанов – ръководител на катедра „Реставрация“ в Националната художествена академия.

Черквата „Света Троица“ е една от емблемите на Банско. Тя е завършена и осветена през 1835 г., а 60 години по-късно към нея е била изградена голяма кула с камбанария и часовник, който и днес отмерва времето в курортния град.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си