15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Документална изложба в памет на един от строителите на съвременна България

Документална изложба „Архитектът Йосиф Шнитер” ще бъде открита в Българския културен институт в Прага. Поводът е 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между страната ни и Чешката република.

Експозицията, която ще продължи до 30 октомври представя живота и приноса на арх. Шнитер за благоустройството на Пловдив и региона в края на XIX-ти и началото на XX-ти век.

Пристигнал в българските земи като участник в Руско-турската освободителна война, младият архитект Йосиф Шнитер приема България като своя втора родина и до края на дните си работи за възраждането и модернизирането на страната ни.

Много бързо Шнитер успява да наложи своята архитектурна визия, с която обновява облика на редица български населени места, но най-вече на Пловдив.

По негови проекти са изградени църквата „Св. св. Кирил и Методий”, къщата на Драган Манчов – днес Община Пловдив, камбанарията на катедралния храм „Св. Богородица”, сградата на девическото класно училище, където сега е Градската художествена галерия и много други.

Експозицията включва 11 информационни табла на чешки език с богат снимков и текстови материал, които са изготвени от екипа на Институт „Старинен Пловдив” в партньорство с наследниците на Йосиф Шнитер, Държавния архив и Общината .

Посетителите ще могат да видят и уникално копие на генералния градоустройствен план на Пловдив, лични вещи и пособия на видния архитект.

Related Articles

Започва спешна рехабилитация на улиците във Варна

По нареждане на кмета започва спешна рехабилитация на пътната мрежа във Варна. От дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ информират, че до един месец договорите...

Обсъждат концепцията за интегрирано териториално развитие на Лом, Димово и Оряхово

На 23 февруари в Лом ще се проведе обществено обсъждане на концепцията за интегрирано териториално развитие на Лом, Димово и Оряхово. Срещата се организира...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ