13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Договорът за почистване на р. Марица в Пловдив е пред финал

Договорът за почистването на река Марица в Пловдив ще бъде подписан от Община Пловдив до края на седмицата, съобщават от администрацията. Документът вече е парафиран от фирмата-изпълнител „БКС Озеленяване“, която бе определена от Комисията за изпълнител след проведена обществена поръчка.

Припомняме, че роцедурата за почистване на речното корито няколко пъти беше неуспешна. Сега е на финалната права.

Договорът включва почистване на речното корито от дървесна и храстова растителност, без да се премахват наносни образувания. Участъкът е в обхвата от жп моста до 300 метра под подприщителното съоръжение за завиряване на реката и е с обща дължина от 4333 метра. Той е в урбанизираната територия на Пловдив и е разделен на шест подучастъка. За влизане в речното корито ще се използват съществуващи подходи – три от страната на южния бряг и два – от северния.

Изискването на възложителя е използваната технология да е в съответствия с „Указания за природосъобразни и щадящи околната среда методи и технологии и средства за почистване на речните легла“ на МОСВ, а изградените временни подходи за достъп до островите да се премахнат незабавно след приключване на дейността по тях.

Срокът на договора е 90 дни, а стойността – 977 480 лева без ДДС. Дейностите ще осигурят проводимостта на реката с цел овладяване на риска от наводнения.

Снимка: Община Пловдив

Related Articles

След решение на съда: “Куршум джамия” остава собственост на Карлово

“Куршум джамия” остава собственост на Карлово, потвърди Върховният касационен съд, като не допусна до касационно обжалване и остави в сила решение на Пловдивския апелативен...

Нова наредба в Казанлък определя облика на градските пространства

Обществено обсъждане на новата Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на община Казанлък се състоя...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ