30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Договорени са близо 3 млрд. лв. от ОПРР за модернизация на инфраструктурни обекти в страната

Близо 3 млрд. лв. са договорените средства за реализация на проекти по управляваната от Министерството на регионалното развитие Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Сумата представлява над 94 % от общия разполагаем ресурс в размер на 3,14 млрд. лв., което е изключителен резултат предвид факта, че програмният период приключва на 31.12.2023 г. За това информира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Нина Стоименова. Тя председателства 19-то заседание на Комитета за наблюдение на европейската програма, което се проведе в Културния дом на Нефтохимик в гр. Бургас. 

Зам.-министър Стоименова отчете, че към днешна дата са отворени всички 24 процедури, по които от програмата се отпуска безвъзмездна финансова помощ. Сключени са 756 договора, от които 306 са в процес на реализация, а изпълнението на останалите 450 е приключило, което означава, че над 59 % от проектите са с верифицирани и разплатени разходи.

„Сертифицираните средства, представени в ЕК и одобрени от нея като допустими, възлизат на 1,665 млрд. лв. или 53 % от бюджета на оперативната програма, а разплатените са 2,109 млрд. лв. или 67 % от ресурса ѝ. Тези цифри също показват, че се движим с изключително добри темпове“, посочи още заместник-регионалният министър.

До момента са реализирани 76 проекта за образователна инфраструктура и 210 за енергийна ефективност в жилищни и административни сгради. Завършените проекти за градска среда в големите общини на страната са 37, а за подпомагане на процеса на деинституционализация на деца и възрастни – 55. За обновяване и модернизация на пътна инфраструктура са финализирани 22 договора.

Днес – 3-ти декември, от 11 ч., в град Бургас се проведе и Годишното информационно събитие на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., за 2021 г., което  се състоя в Центъра за съвременно изкуство и библиотека, намиращ се на ул. „Оборище“ 49-51.

Related Articles

За 17-та година: Фестивалът на пясъчните фигури привлича туристи в Бургас

За 17-та поредна година впечатляващи пясъчни скулптури радват туристите в морския град. Атракцията, запазена марка на Бургас, може да се разгледа до края на...

Осигуряват техническа помощ за зелени проекти

Фонд ФЛАГ е получил одобрение на проект, финансиран от програма LIFE на ЕК, за техническа помощ за зелени проекти. Скоро тази логистична, информационна и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ