16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

Довеждащият водопровод от яз.“Ястребино“ до Омуртаг – незаконен и негоден за експлоатация

Чисто ново съоръжение е шансът да се приключи с авариите и безводието в района

Проверка на МРРБ констатира, че довеждащият водопровод от яз. „Ястребино“ до Омуртаг е изграден незаконно, без необходимия Подробен устройствен план, както и че е в разрез с предварително одобрения проект.

Експертите са установили, че водопроводът е от обикновени PVC тръби, които са положени върху скална маса без пясъчна основа. В резултат на това не издържат на налягането и се пукат. Друг съществен проблем е, че не е спазено проектното трасе, заради което има множество чупки и завои, които водят до допълнителни проблеми. Аварии стават и заради липсата на съоръжения за обезвъздушаване на довеждащата система. Съоръжението е трябвало да провежда между 40 и 80 литра в секунда, а при сегашните изпитания е аварирало при подаване на вода от 2,3 литра в секунда.

В хода на проверките е станало ясно, че за водоснабдяването на Омуртаг от яз. „Ястребино“ има изготвен Подробен устройствен план в периода до 2005 г. по много по-добър вариант на трасе. Предстои да се анализира може ли той да се използва за проектиране на нов довеждащ водопровод, отговарящ на всички норми и изисквания. Според министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков този вариант ще реши най-бързо проблемите с питейната вода, защото ще спести време от редица процедури. По думите му 90% от експертите са на мнение, че най-добрият вариант за община Омуртаг е да черпи питейна вода от яз. „Ястребино“, затова на този етап не се търсят други алтернативи.

Related Articles

Започва строителствотото на 7 пътни съоръжения в Старозагорско

6 надлеза и 1 подлез ще бъдат изградени на територията на Община Стара Загора. Това съобщи генералният директор на НКЖИ инж. Мария Генова по...

Сливен: Приключи ремонтът на три знакови къщи-музеи

Приключиха ремонтните дейности в трите знакови къщи-музеи на Сливен по интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ