34 C
Пловдив
петък, юли 12, 2024

Добромир Ганев, предс. на НСНИ: Бежанската вълна от Украйна вдига наемите по морето

Бежанската вълна от войната в Украйна вече влияе на пазара на недвижими имоти във Варна и по-конкретно в сегмент „Наеми.“ Не е изключено украинците, присгитащи в страната да допринесат и за допълнително раздвижване на покупко-продажбите. Това коментира председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/ – Добромир Ганев пред БТА.

Тези, които искат да наемат жилище, обикновено търсят луксозни имоти, оборудвани с всичко необходимо, поясни експертът. Проблемът е, че пристигналите у нас не винаги остават за дълго, което пък кара наемодателите да проявяват предпазливост.

Кой град е най-активен в сделките с недвижимости?

Според Ганев Варна е сред градовете, където има най-голям ръст на сключените сделки с имоти през изминалата 2021 година. Реализираните покупко-продажби са били 15 600, като около 30% от тях са реализирани с кредитиране, сочат проучванията. А стартиралото през изминалата година ново строителство в морския град е 380 000 квадратни метра на база разгърната застроена площ.

Каква е връзката между инфлацията и активността на имотния пазар?

Инфлацията е една от основните причини хората да се насочват към купуване на недвижими имоти – като възможност да защитят своите спестявания, коментира Добромир Ганев. Инфлацията дава и основание да се очаква, че и 2022 г. също ще бъде силна откъм реализация на покупко-продажби, въпреки всички други негативни макроикономически и политически тенденции, коментира още експертът.

Снимка: НСНИ

Related Articles

Транспорт: МРРБ и АПИ работят за свързаност между север и юг в страната

До началото на септември ще бъдат обявени обществени поръчки за инженеринг и строителен надзор за участъка Бяла – Велико Търново, който е третата част...

Зона за отдих и спорт ще правят в пловдивското село Брестник

С решение на правителство се променя статутът на имот в село Брестник от публична на частна държавна собственост и се прехвърля в собственост на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ