Добромир Ганев, председател на УС на Национално сдружение „Недвижими имоти”: НСНИ учреди фонд за пресичане на лошите практики

Регулират бранша с регистър на брокерите на недвижими имоти

0

 Добромир Ганев е роден в Бургас. Магистър е на Икономически университет – Варна по специалност „Икономика на индустрията”.

Специализира „Международна търговия и бизнес развитие” към Института за специализации към Land O Lakes-Mineapolis-St.Paul-USA. Притежава CIPS сертификат на National Association of REALTORS-USA, който го отличава като международен специалист в сферата на недвижимите имоти.

През 1993 година основава „Форос“ – Национална компания за недвижими имоти, и до днес е неин управляващ директор. През 2009 година създава компанията GVA Sollers Solutions, специализирана в предоставяне на услуги, свързани с бизнес имоти, консултантска дейност, управление на портфейли от активи и др.

Председател е на Управителния съвет на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) от май 2018 г.

 Разговаря Ирина ГЕНОВА

– Г-н Ганев, Национално сдружение „Недвижими имоти“ учреди един фонд за преодоляване на лошите практики в бранша. Как смятате да им противодействате?

– Създадохме дарителски фонд, който има за цел да подпомогне бюджета на сдружението във връзка с конкретика по отношение на пресичането на някои лоши практики на пазара и в същото време на рекламиране на добрите практики.

Освен това част от целите са свързани с уеднаквяване на документацията на членовете на сдружението. Основните мероприятия, които са свързани с добрите практики – ще организираме пиар кампании, за да достигнем по-лесно до потребителите.

Считаме, че ако потребителите имат информация за това, какво е доброто за тях, какви са добрите принципи, които трябва да спазват, когато търсят посредник на пазара, тогава най-вероятно и те ще ни помогнат за изчистването на някои не съвсем лоялни играчи.

Ще дам пример с добрата практика на взаимоотношенията, които са базирани на изключителни права. Това е една много добра практика. В цял свят се използва вероятно в 99% от случаите, когато един собственик или един клиент иска да работи с компания.

В САЩ този процент е 99. Когато решите да продавате имот и решите да не го правите сами, винаги избирате възможността да предоставите права – изключителни права за определен период от време.

Тази практика е добра сама по себе си. Само че последните години, пак поради факта на прилагането й по леко извратен начин, много потребители пострадаха от нея.

– По какъв начин пострадаха клиентите?

– Сключваха се договори без срок, т.е. до продажба – нещо, което не е адекватно, трябва да има някакъв срок. Второ, в самия договор трябва да има информация какви са ангажиментите по отношение на предлагането на имота и маркетирането му – ясни и точни. Много фирми, които получават права от своите клиенти, „затварят“ имота, за да получат две комисиони (б.р. – и от купувача), а един от най-важните принципи в договора с изключителни права е той да бъде отворен за абсолютно всички играчи на пазара, за да може собственикът да получи най-добрата оферта.

Ето това са две от нещата, които накараха много клиенти да желаят да подписват подобен тип договор.

Но ние искаме да кажем на потребителите, че ако в един договор има няколко клаузи, които са задължителни по презумпция и те бъдат отразени в него, вероятността да постигнат по-добър ефект от своята продажба и по отношение на цена, и по отношение на срок, е много по-висока.

Това е например една от целите. Втората е свързана със създаване на концепция – юридическа концепция. Чрез наемането на правни кантори, които да ни помогнат чрез тази концепция да постигнем успех към онези, които използват например подвеждаща реклама, фалшиви оферти – нещо, което е много масово вече на пазара, особено на наемния пазар.

Считаме, че има възможности и в Комисията за защита на конкуренцията, и разбира се, в обичайната съдебна практика. И тези възможности просто трябва да бъдат открити. Така че това е другият пример по какъв начин ще използваме средствата, които са дарени от наши членове, от наши партньори, пък и не само.

– Какво става с регламентацията на самата професия? Ще се приеме ли Закон за брокера? Два пъти се отлага това приемане.

– Ето, скоро на Международния форум „Моят град, моят дом, моят бизнес” за насърчаване развитието на устойчив жилищен сектор в България в презентацията на Гергана Благиева – директор на Дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ, имаше ясна информация, че се предвижда регулация на посредническия бизнес с недвижими имоти и на бизнеса с управление на етажна собственост.

Така че това е наше предложение, когато обсъждахме стратегията на срещите, и то успя да влезе, защото е логично нашият сектор да бъде регулиран. Това, разбира се, е съвсем либерално, чрез създаване на регистър и създаване на правила за влизане в професията. Имам предвид правила за знание, умения и компетенции.

Всички сродни нам браншове – строители, оценители, нотариуси, архитекти – всички са регулирани чрез съществуването на камара.

– Но това ще спре ли брокерите, които няма да влязат в регистъра?

– Те няма да имат право да извършват такава дейност, ако не са вписани в регистъра.

Вие като клиент трябва да изискате сертификат от брокера, с когото ще работите. Това е и ангажимент на самите потребители.

Ако искате да получите някаква по-евтина услуга – нерегламентирана, сива, без съответния документ, може и да ползвате такъв нерегламентиран брокер, но си носите и рисковете.

– Как оценявате Международната конференция „Моят град, моят дом, моят бизнес”?

– На много високо ниво – от международно значение. Може би е един от най-сериозните форуми, провеждани в последно време в този сектор. НСНИ бе организатор на Международния форум „Моят град, моят дом, моят бизнес” за насърчаване развитието на устойчив жилищен сектор в България, който се проведе в Националния дворец на културата – София.

Конференцията събра водещи строители, архитекти и брокери от страната, ЕС и САЩ.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си