11 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Доброволци в коледни костюми ще чистят морските плажове

За пета поредна година десетки доброволци от цялата страна ще се включат в екологичната кампания “Чистата Коледа”. Ентусиастите този път са набелязали два черноморски плажа, където ще направят уборка на отпадъците и ще фокусират общественото внимание върху проблемите със замърсяването на Черно Море и през есенно-зимния празничен сезон.

Превърнала се вече в традиция, инициативата “Чистата Коледа” за първи път ще има две събитийни дати – традиционният 26 декември, на който доброволците ще почистят територията на обичания плаж Аркутино край Приморско, както и 28 декември, когато ще се насочат към не по-малко красивия плаж Камчийски пясъци край Варна.

Тази година “Чистата Коледа” ще премине под мотото ”Морето не е за една ваканция”. Инициативата стартира през 2018 година, като през петте години на осъществяването си, се превърна в едно от любимите и най-силно посещавани коледни мероприятия с екологична насоченост в България. Всяка година доброволците, които имат отношение към морето и опазването му, събират отпадъци с приблизително тегло половин тон. До този момент, в резултат на почистванията са събрани общо 2000 кг пластмасови отпадъци. Доброволците взели участие в кампанията са над 150 човека от цяла България.

това са места и за спорт, отдих, социален живот и трябва да ги пазим чисти. Чистотата на морето е свързана пряко с нашето здраве и това на нашите близки.”

Related Articles

Президентът Радев открива българския павилион на КОП 28 в Дубай

Страната ни за първи път е на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата Президентът Румен Радев открива днес павилиона,...

Изследват с томограф дърветата в Пловдив

Маркират опасните за санитарна сеч След снежната буря, която връхлетя Пловдив шест бригади от ОП „Градини и паркове” работят още за отстраняване на падналите дървета....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ