13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

„Дни на европейската регулирана професия архитект“ организира КАБ

Камарата на архитектите в България организира „Дни на европейската регулирана професия архитект“ в периода 22 март – 2 април в Централния дом на архитекта (ЦДА). Това съобщи председателят на КАБ арх. Владимир Милков. Инициативата на КАБ цели да допринесе за разбирането на отговорността на архитектурната професия, която има ключова роля за формирането на заобикалящата ни жизнена среда. Професията „архитект“ е регулирана в Европейския съюз с Директива 2005/36/EО относно признаването на професионалните квалификации, а на национално равнище със Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране (ЗКАИИП).

В рамките на „Дните на европейската регулирана професия архитект“ са предвидени редица международни събития с участието на архитекти от всички държави – членки на Европейския съюз. Проявите започват с работна среща на Европейската мрежа на компетентните органи на архитектите (European Network of Architects’ Competent Authorities – ENACA), която ще се проведе на 22 март в Централния дом на архитекта.

Очаква се КАБ да представи пред чуждестранните гости системата за структуриран стаж, която бе въведена през 2023 година. Сред обсъжданите теми ще бъде и възможността за създаване на единен европейски сертификат за проектантска правоспособност.

В рамките на събитието на 22 март ще бъде открита пътуващата изложба на Архитектурния съвет на Европа (АСЕ) под мотото „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“. Специално за събитието в България ще пристигне президентът на АСЕ – Рут Шагеман, която ще открие експозицията и ще се включи в работната среща.

Поредицата от събития продължава на 2 април с кръгла маса, посветена на темата за практикуването на архитектурната професия в различните европейски държави. В събитието ще се включат представители на Камарата на архитектите в Испания и на Асоциацията на свободно практикуващите архитекти в Германия, които пристигат у нас по покана на председателя на КАБ арх. Владимир Милков.

На кръглата маса ще бъде представен новият Закон за качеството на архитектурата, който бе приет наскоро от испанския парламент.

Related Articles

Започва почистването на р. Марица в Пловдив

Започва дългоочакваното почистване на река Марица в Пловдив. Дейностите ще бъдат изпълнени от софийската фирма „БКС – Озеленяване“. Срокът е 90 дни. Работата е...

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ