22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Днес отбелязваме Деня на Пи!

Освен Лудолфовото число на 14.03 светът отбелязва и рождената дата на Алберт Айнщайн

Днес по света се чества един от най-необичайните празници – Световен ден на числото Пи (International Pi Day) или накратко Денят на Пи. За първи път се отбелязва през 1988 година в научно-популярния музей Експлораториум в Сан Франциско (San Francisco Exploratorium).

Числото Пи е ирационално, което означава, че е безкрайно и без повтарящ се модел. То е математическа константа, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър и обикновено се използва в математиката, физиката и техниката. Името на гръцката буква π се произнася „пи“. π е познато още като Лудолфово число и като Архимедова константа.

Датата 14 март представлява първите цифри в числото Пи (3,14).

Ето няколко любопитни факта:

– Изчислено е до над един трилион цифри след десетичния знак.

– До 31-я знак след десетичната запетая, числото изглежда така 3,1415926535897932384626433832795.

– Числото Пи е съотношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър.

– Приблизителната стойност на Пи, изразена като обикновена дроб е 22/7.

– Константата е от съществено значение в областта на архитектурата и строителството и често е била използвана от ранните астрономи.

– Числото е известно в продължение на около 4000 години, но започва да се налага с гръцката буква през 1700 г.

– Денят на числото Пи за първи път е отбелязан от физика Лари Шоу. Той използвал американския модел за запис на календарната дата – първо месеца и после деня 14 март – 3/14 в 1:59 ч., което съвпада с първите разреди на числото – 3,14159…С времето към традицията са се присъединили ентусиасти от различни сфери в обществото.

– Освен Денят на Пи, 14 март е рождената дата на Алберт Айнщайн.

Related Articles

Столична община събира проекти за изпълнение на Плана за интегрирано развитие

Столична община, в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма “Развитие на регионите”...

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ