27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Дипломати от Гърция и Турция откриха изложбата „Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“

Фотоизложбата „Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“ в Цар Симеоновата градина стана повод за среща на дипломати и общественици от Гърция, Турция и България. Проявата е част от проекта „Балкански театър на сенките в Пловдив“ на Сдружение „АртеВизия“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив. За официалното откриване в града под тепетата дойдоха секретарят на Посолството на Гърция в България Константинос Фасулис, завеждащият Бюро „Публична дипломация“ Наталия Стенимахити, вицеконсулите на Генералното консулство на Турция в Пловдив Халит Таръ и Айше Саваш.

Думи на приятелство, взаимност, добросъседство и респект към културите на балканските народи прозвучаха от страна на г-н Фасулис и г-н Таръ.

Много емоция за присъстващите донесоха думите и на председателя на Гръцко-българското сдружение „Аристотел – културен мост“ Янис Лиолиос. „ Поздравявам организаторите от „АртеВизия“ и Община Пловдив за тази прекрасна инициатива.

Нашето сдружение „Аристотел“, не е нищо повече от това, което описва името на организацията „Културен мост между България и Гърция“. Не се познаваме на Балканите достатъчно, а колкото повече се познаваме толкова повече генерираме мир, обич, развитие, прогрес. Това е нашата мисия, определено това е и посланието на тази изложба. Само че е по-мащабна и по-голяма, тъй като се включва и трета динамика – голямата турска култура, Родината на Театъра на сенките, сподели г-н Лиолиос. И още – „Турският Карагьоз и гръцкият Карагьозис в Пловдив, в центъра на България! Какво огромно уважение от страна на България към съседите“, благодари на организаторите той.

Спонтанно прозвуча и рефрен от гръцката песен на композитора Дионисис Савопулос, чиито корени са от накогашния Филипопол и днешен Пловдив.

Откриването на изложбата „Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“ бе украсено и от изпълнения на талантливите деца от Къща за музикални вълшебства „Дивизи“.

Експозицията може да бъде видяна от пловдивчани и гости на града до края на месец май в Цар Симеоновата градина.

Related Articles

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...

Още 5 квартала в Бургас с ново осветление

Община Бургас продължава с поетапното обновяване на осветителната система в града. През последните 2 години това се случи в районите край 22 големи булеварда....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ