5 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Дипломати от Гърция и Турция откриха изложбата „Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“

Фотоизложбата „Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“ в Цар Симеоновата градина стана повод за среща на дипломати и общественици от Гърция, Турция и България. Проявата е част от проекта „Балкански театър на сенките в Пловдив“ на Сдружение „АртеВизия“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив. За официалното откриване в града под тепетата дойдоха секретарят на Посолството на Гърция в България Константинос Фасулис, завеждащият Бюро „Публична дипломация“ Наталия Стенимахити, вицеконсулите на Генералното консулство на Турция в Пловдив Халит Таръ и Айше Саваш.

Думи на приятелство, взаимност, добросъседство и респект към културите на балканските народи прозвучаха от страна на г-н Фасулис и г-н Таръ.

Много емоция за присъстващите донесоха думите и на председателя на Гръцко-българското сдружение „Аристотел – културен мост“ Янис Лиолиос. „ Поздравявам организаторите от „АртеВизия“ и Община Пловдив за тази прекрасна инициатива.

Нашето сдружение „Аристотел“, не е нищо повече от това, което описва името на организацията „Културен мост между България и Гърция“. Не се познаваме на Балканите достатъчно, а колкото повече се познаваме толкова повече генерираме мир, обич, развитие, прогрес. Това е нашата мисия, определено това е и посланието на тази изложба. Само че е по-мащабна и по-голяма, тъй като се включва и трета динамика – голямата турска култура, Родината на Театъра на сенките, сподели г-н Лиолиос. И още – „Турският Карагьоз и гръцкият Карагьозис в Пловдив, в центъра на България! Какво огромно уважение от страна на България към съседите“, благодари на организаторите той.

Спонтанно прозвуча и рефрен от гръцката песен на композитора Дионисис Савопулос, чиито корени са от накогашния Филипопол и днешен Пловдив.

Откриването на изложбата „Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“ бе украсено и от изпълнения на талантливите деца от Къща за музикални вълшебства „Дивизи“.

Експозицията може да бъде видяна от пловдивчани и гости на града до края на месец май в Цар Симеоновата градина.

Related Articles

Започва строителството на метрото през район „Слатина“

Първа копка на две от новите шест станции на метрото ще бъде направена на 27 ноември в 13:00 часа, срещу зала „Арена София“. Това...

Банките вдигнаха двойно лихвите по депозити

Кредитите за жилище продължават да са атрактивни Лихвите по депозити вече са двойни на тези от преди една година. През октомври миналата година средната лихва...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ