13 C
Пловдив
сряда, ноември 29, 2023

ДИМИТРОВДЕН! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ СТРОИТЕЛИ, АРХИТЕКТИ и ПРОЕКТАНТИ!

На 26 октомври- Димитровден, когато Православната църква чества Свети Димитър, отбелязваме и Деня на строителя. Днес празнуват всички строители, архитекти, проектанти, инженери, както и всички, които са ангажирани в сферата на строителния бизнес.

Професионалният празник на строителя e избран да се чества точно на Димитровден по стародавна традиция. Именно тогава е завършвала сезонната работа към която някога е спадало и дюлгерството и е ставало разплащането на работниците.

Възтановяването на честването му е обявено с решение на Министерския съвет от октомври 1996 г.

За Свети Димитър се знае, че е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306 г. Чества се като покровител на гърци, българи, сърби, руснаци.

Здраве, берекет и дълголетие за всички строители на България!

Related Articles

ИПИ: Много региони са с потенциал за подобряване на развитието си

Няма непреодолими бариери пред икономическото и социалното преобразяване на местно ниво. Амбицията, усилията и финансовата независимост на местните власти могат да повлияят за повишаване...

Приключи реставрацията на фасадата на Министерството на транспорта в София

Успешна реставрация върна блясъка на фасадата на Министерството на транспорта в София. Възстановен е автентичният ѝ вид отпреди 100 години, информират от транспортното ведомство. Консервацията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ