20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

Димитровград: ТЕЦ “Марица 3” с нова инвестиция в чиста енергия

ТЕЦ “Марица 3” в Димитровград ще вложи средства в интегрирането на инсталация за производство на енергия от биогаз. Проектът е включен в стратегията на Централата за енергийна трансформация. Начинанието влиза в хармония с целта на Европа за поетапното прекъсване на потреблението на въглища.

Инвестицията в новата инсталация е над 30 милиона евро. До този момент не е известно да има предприятие у нас, което да е инвестирало подобна сума.

Преди дни бе отчетено ново замърсяване на въздуха в ТЕЦ ,,Марица 3”, а преди около месец централата дори бе временно затворена.

На 25-ти септември предприятието отвори врати и заработи, пет станции към Изпълнителната агенция по околната среда следяха денонощно за превишения на нормите. Те са разположени в града след постъпило писмо в РИОСВ-Хасково от оператора на ТЕЦ “Марица 3” за намерението му да започне разпалване сутринта в събота.

АЛТЕРНАТИВАТА:

Биомасата е подходяща и приложима алтернатива на изкопаемите горива. Биомасата представлява суровина, получена от дървесни отпадъци от селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, включително растения и дървета.

Към нея може да се включат и утайките, получени от пречистването на отпадните води, включително и оборският тор. Ключовите предимства на биомасата са ролята ѝ като ценен възобновяем енергиен източник и широката ѝ достъпност. Други предимства са, че тя се предлага на по-ниска цена, а потреблението на биомаса е ползотворно за изпълнението на целите на Европейската комисия, свързани с климатичните промени.

Related Articles

Община Сливен ремонтира изложбената зала „Сирак Скитник“

Община Сливен подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и...

Стартира международен конкурс за регенерация на индустриална зона в Румъния

Орденът на архитектите в Румъния (OAR), с подкрепата на Регионални камари Брашов, Ковасна, Харгита и Община Брашов, обявяват Международен конкурс за дизайн „RULMENTUL, BRAȘOV“....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ