9 C
Пловдив
сряда, октомври 4, 2023

Димитровград: ТЕЦ “Марица 3” с нова инвестиция в чиста енергия

ТЕЦ “Марица 3” в Димитровград ще вложи средства в интегрирането на инсталация за производство на енергия от биогаз. Проектът е включен в стратегията на Централата за енергийна трансформация. Начинанието влиза в хармония с целта на Европа за поетапното прекъсване на потреблението на въглища.

Инвестицията в новата инсталация е над 30 милиона евро. До този момент не е известно да има предприятие у нас, което да е инвестирало подобна сума.

Преди дни бе отчетено ново замърсяване на въздуха в ТЕЦ ,,Марица 3”, а преди около месец централата дори бе временно затворена.

На 25-ти септември предприятието отвори врати и заработи, пет станции към Изпълнителната агенция по околната среда следяха денонощно за превишения на нормите. Те са разположени в града след постъпило писмо в РИОСВ-Хасково от оператора на ТЕЦ “Марица 3” за намерението му да започне разпалване сутринта в събота.

АЛТЕРНАТИВАТА:

Биомасата е подходяща и приложима алтернатива на изкопаемите горива. Биомасата представлява суровина, получена от дървесни отпадъци от селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, включително растения и дървета.

Към нея може да се включат и утайките, получени от пречистването на отпадните води, включително и оборският тор. Ключовите предимства на биомасата са ролята ѝ като ценен възобновяем енергиен източник и широката ѝ достъпност. Други предимства са, че тя се предлага на по-ниска цена, а потреблението на биомаса е ползотворно за изпълнението на целите на Европейската комисия, свързани с климатичните промени.

Related Articles

Ремонтират художествената галерия в Кюстендил

Община Кюстендил, в партньорство със Столична община и Националната художествена академия (НХА), участват в проект за цялостен ремонт на съществуващата база на галерията "Владимир...

250 млн. лева за жп сектора са пренасочени към други проекти

Над 250 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, които са за железопътни проекти, вече са пренасочени към други видове транспорт. Взехме това...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ