Детски научен център с планетариум изграждат в Бургас

Той ще е с 8-метров купол и ще разполага с 3 зони - „Иновация“, „Енергия“ и „Откривателство“

0
Планетариумът ще е поредната туристическа атракция в Бургас
Ирина ГЕНОВА

По предложение на кмета на Бургас Димитър Николов в Капиталовата програма на общината ще бъде включен проект за изграждането на детски научен център с планетариум. Това гласуваха и приеха общинските съветници.

Предвижда се центърът да бъде разположен на 1 и 2 етаж в сградата на Морската гара, а планетариумът – непосредствено до нея. За изпълнението на проекта ще работят в синхрон община Бургас, „Пристанище Бургас“, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, Министерството на транспорта и Министерството на енергетиката. Привлеченото външно финансиране идва от водеща компания за горива. Концепцията за детския научен център изготвя екипът на „Музейко”, който вече се е доказал в България със своята креативност.

Очаква се със специфичната си форма планетариумът да се превърне в една от знаковите и най-снимани забележителности в Бургас. Той ще е с 8-метров купол и чрез 2D и 3D визуализации ще показва познатия ни космос. Там децата ще получават знания по астрономия, физика и изобщо в сферата на точните науки. „Важно измерение на новия проект е неговият туристически потенциал”, подчерта кметът Димитър Николов. Според него детският научен център с планетариум ще е място, което с удоволствие ще посещават и деца от други български градове, както и техните родители. „Доставка, монтаж и тестване на интерактивни инсталации за целите на изпълнение на идейна концепция за създаване на уникален творчески продукт – „Детски научен център“ с Планетариум в гр. Бургас“ е точното наименование на поръчката, възложена от зам.-кмета Йорданка Ананиева. Прогнозната стойност на заданието е 580 000 лв. без ДДС. Центърът ще разполага с 3 зони – „Иновация“, „Енергия“ и „Откривателство“.

Зона „Иновация“ ще има 4 интерактивни инсталации, проследяващи развитието на човечеството и способността на хората да изобретяват и да намират различни приложения на съществуващите в природата материали и ресурси. Едната инсталация ще обяснява и показва нагледно характеристиките на морските обитатели. Чрез втората посетителите ще могат да изпробват движението на съдове с различни форми през „плувен канал“. Третата инсталация ще представя видовете естествени и синтетични материали и процесите на еволюция при тяхната употреба. Четвъртата ще презентира характеристиките на солта и нейните свойства.

Зона „Енергия“ ще разполага с 6 интерактивни инсталации, представящи нагледно различни варианти за произвеждане на енергия и нейните форми. Първата ще показва различните електрически потоци и необходимата енергия за захранване на различни устройства. Втората и третата ще демонстрират силата на вълните и на вятъра като източник на енергия. Четвъртата инсталация ще представя пътя на електрическата енергия, а петата ще илюстрира метод за извличане на енергия чрез „трансфера“ на вода, изпомпвана от воден басейн, разположен на ниско, до такъв, който е на по-висока надморска височина. Шестата инсталация ще описва динамичната нестабилност на еластична структура в поток (течение).

Пет ще са интерактивните инсталации в зона „Откривателство“. Те ще презентират възможностите за развитие на човечеството в описаните сфери чрез откриването на нови пособия, напредването на технологиите и по какъв начин те ще повлияят на нашето бъдеще. Един от уредите ще измерва надморската височина на обекта; друг – географската ширина в Северното полукълбо – макет на Земята, разположен в полукупол, върху който е изобразена карта на звездния небосвод. Различни инсталации ще представят факторите, влияещи върху климата и принципа на движение на плавателните морски средства, както и нови начини за изследване на морето, в това число сонар и триизмерно картографиране.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си