29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Детска зона за игра посветена на морската флора и фауна в комплекс „Ченгене скеле“

Нова детска зона за игра и отдих, която запознава малките с морето, морските обитатели и рибарския занаят е изградена в етногравския комплекс „Ченгене скеле“. За проекта Община Бургас осигури външно финансиране от Програмата за морско дело и рибарство, а за други вложи свои средства.

Новата зона включва: атракцион с разнообразни съоръжения за игра и активно движение за деца от различни възрастови групи; сензорна зона; зона за рекреация с места за сядане и зона за пикник; зона със занимателни и информационни панели, посветени на знанията за биоразнообразието в Черно море и изграждане на екологичната култура и природозащитното поведение у младите хора; зона за озеленяване.

Преди мястото на детското пространство беше гола поляна.

Сега там е изградена алейна мрежа, енергийно ефективно осветление, автоматична поливна система, паркова мебел, озеленяване, интересни детски съоръжения за игра, достъпна среда и видеонаблюдение. За изпълнението на проекта са използвани почти изцяло екологични материали.

Етнографският комплекс „Ченгене скеле“ се намира на 15 км от Бургас (до едноименното рибарско селище) и предлага възможности за културно-образователна и развлекателна програма. Освен новата детска зона, това е пространство с три привлекателни къщички за етнографски експозиции, мултифункционална зала, кафене, ресторант, детска площадка, лодкостоянка с пристан, кемпер стоп зона, малък плаж и работилница за рибарски лодки. Сградите за етнографската експозиция в културния и туристически комплекс „Ченгене скеле“ са по проект на MOTTO architectural studio, което получи за него няколко награди, включително номинация за Наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура Mies van der Rohe.

Източник и снимки: Община Бургас

Related Articles

Летище София със сертификат за намаляване на въглеродните емисии

Летище София получи сертификат с Ниво 4 за намаляване на въглеродните емисии (Airport Carbon Accredited Level IV – Transformation), съобщиха от компанията концесионер. Такава...

За 1.4 млн. лв.: Обновяват лекоатлетическата писта в Стара Загора

Ремонтът трябва да приключи на 30 юни 2025 г. Започна основният ремонт на лекоатлетическата писта на тренировъчния стадион „Берое“ в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ