21 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Деница Николова: Ще ползваме опита на ОИСР за обмяната на добри практики за дигитализация в страната 

В рамките на процеса по присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ ще продължим да работим активно за обмяната на добри практики и опит, свързани с приложни модели за дигитализация и многостепенно управление при развитие на бъдещите политики на регионално ниво. Те ще ни помогнат да развием по-добра и по-ефективна регионална политика, тъй като са допълнителен стимул за създаване на икономически растеж и приобщаване“. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова при участието си в онлайн заседание на Комитета по политиката за регионално развитие на /ОИСР/.

Зам.-министърът подчерта сътрудничеството на страната ни с организацията в цялостната работа по изпълнение на регионалната политика и реализиране на прехода към ориентиран към територията модел на въздействие, включително отчитане на градско-селските връзки при сформиране на политиките на местно ниво.

Подходът на многостепенното управление е важен за нас, тъй като ни подпомага да развием бъдещите си политики по по-подходящ и ефективен начин, като реагираме адекватно на всички специфики и предизвикателства на нашите региони и градове, особено в контекста на настоящата криза от Ковид-19“, посочи Деница Николова.

Регионалният заместник-министър подчерта, че ще продължим да търсим възможности за разширяване на сътрудничеството си с ОИСР в рамките на вече съществуващите работни формати и на новосъздадените такива и приветстваме стартирането на нова работна група, която ще анализира многостепенното управление на държавите и съпътстващите ги стъпки за реформи. „Темата за България е изключително важна, защото работната група ще предостави добра платформа да разширим знанията и опита си и да обменяме добри практики и научени уроци при прилагане на модела за многостепенното управление“, коментира още зам.-министър Николова.

Тя каза още, че в следващите седем години България ще приложи концепцията за интегрирани териториални инвестиции, а целта е да постигнем по-добър инвестиционен фокус, по-ефективни и ефикасни интервенции, засилен междусекторен диалог между различните заинтересовани страни в двете основни измерения на програмата – градско и териториално.

Сред темите, които участниците от различните държави обсъдиха на срещата, бе как да бъде мобилизирана регионалната политика за възстановяване на страните след кризата с коронавируса и постигането на устойчивост чрез политиките за регионално развитие. Единно бе мнението, че базираният на мястото/територията подход е ключов за устойчивото и приобщаващо възстановяване, т.е. не трябва да се прилага един общ модел за всички страни, а следва да се оценят нуждите на всяка територия в процеса на възстановяване. В тази връзка участниците подчертаха, че териториалното измерение следва да бъде ключов елемент при определяне на мерките за възстановяване от кризата.

Related Articles

БНБ препоръчва: Банките да затегнат отпускането на ипотечни кредити

БНБ отчита увеличение при отпускането на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти и в тази връзка разпореди на банките да вземат допълнителни мерки за...

Пускат атракционен бус за 24 май до „Хисарлъка“ в Кюстендил

Атракционен бус ще бъде пуснат на 24 май от пл. "Велбъжд" до „Хисарлъка“ над Кюстендил. Возилото е със специална конструкция и е закупено и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ