16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Набират проекти в подкрепа на градските иновации

Европейската инициатива за градовете обяви покана за набиране на проекти в подкрепа на градските иновации и на капацитета на градовете за устойчиво градско развитие. Бюджетът на поканата е 50 млн. евро. Целта е да се реализират основните ценности на инициативата „Нов европейски Баухаус“ (НЕБ): естетика, устойчивост и приобщаване.

Концепциите, с които може да се кандидатства, следва да трансформират градовете и да разполагат с потенциал да генерират инвестиции, да вдъхновяват други в областта на Политиката на сближаване в съответствие с принципите на Баухауса.

Проектите трябва да бъдат по следните четири теми:

  • изграждане и реновиране, съгласно принципите на кръговостта и въглеродната неутралност;
  • опазване и трансформиране на културното наследство;
  • адаптиране и трансформиране на сградите с цел намиране на решения за жилища на достъпни цени;
  • възстановяване на градски пространства.

ЕФРР ще финансира 80 % от разходите по проектите, като средствата, които се отпускат на проект са до 5 млн. евро. С част от тях ще бъде подпомогнат трансфера на иновативни решения към други градове в Европа, за да се постигне още по-голямо въздействие, особено в градовете и регионите, които най-много се нуждаят от подкрепа при промяната към екологосъобразно бъдеще. В дългосрочен план подпомаганите градски власти ще създадат партньорства за трансфер с три други града, които желаят да възпроизведат цели проекти или части от тях.

Поканата е отворена до 19-ти януари 2023 г., 14.00 часа.

Related Articles

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ