24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

Данъчни облекчения за работещи родители

До края на месец декември родителите могат да ползват данъчно облекчение за непълнолетните си наследници чрез своя работодател, напомнят от НАП. Задължително условие е родителят да няма публични задължения, подлежащи на принудително вземане.

Първият вариант, по който може да се ползват данъчните облекчения е чрез работодателя по основното трудово правоотношение на лицето. Служителят предоставя на работодателя си декларацията за данъчно облекчение за деца до 31 декември 2020 г.

Вторият начин е с подаване на годишната данъчна декларация за получени доходи през 2020 г. в НАП. Към годишната данъчна декларация се прилага и съответният образец на декларация за облекчение за деца.

Данъчното облекчение за 2020 г. дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на децата: с 200 лв. за едно непълнолетно дете; с 400 лв. – за две ненавършили пълнолетие деца; или с 600 лв. за три или повече непълнолетни деца. Отбивът от налога за всяко дете е съответно 20, 40 и 60 лева.

 

Related Articles

Проект “Шарена фабрика” съживява стари сгради в Голяма Желязна

Запустялото училище в троянското село става международен образователен център Старото училище в село Голяма Желязна в община Троян отваря отново врати за един ден на...

PORTICO – нова платформа за споделени знания за устойчиво градско развитие в ЕС

Новата платформа за споделяне на знания за устойчиво градско развитие в ЕС – Portico, ще бъде официално открита на 10 октомври. Това ще стане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ