28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Данъчните ще следят собствеността над имотите, учредените или заличени ипотеки върху тях

Данъчните вече ще следят както собствеността над имотите, така и учредените или заличени ипотеки върху тях. Това предвижда проектонаредба за условията и реда за създаване и поддържане на информационните масиви на кадастъра, пусната за обществено обсъждане.

Така ще изтича веднага информация за прехвърлянето на вещни права върху недвижим имот, ще бъдат видни дължимите данъци, както и новия собственик.

Кадастърът и Имотният регистър ще бъдат свързани автоматично със системите на голям кръг от държавни и общински служби.

Една от тях е и Националната агенция по приходите (НАП), както и социалните служби. Последните ще могат да следят дали кандидатите за социално подпомагане притежават имот на територията на цялата страна.

Предвидена е и връзка с Националния институт за недвижимо културно наследство, така че ще се следят директно сделките по прехвърляне на имоти – паметници на културата.

Служителите на други ведомства също ще имат отдалечен достъп до информационната система на кадастъра. Така например общинските данъчни ще узнават веднага, когато има прехвърляне на вещни права върху недвижим имот, така че да задължат новия собственик с плащането на данък сгради и такса смет.

Related Articles

Строят изложбена зала към Историческия музей в Свиленград

Нова сграда ще увеличи експозиционната част на Историческия музей в Свиленград. Едноетажната постройка ще е в двора на музея до съществуващата сграда, като ще...

Решено: Община Минерални бани събаря недовършения Културен дом

От община Минерални бани, хасковска област информират, че е взето решение недовършената сграда за Културен дом да бъде разрушена. Строителството на сградата е започнато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ