7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

Гърция търси концесионери за портовете Александруполис, Игуменица и Кавала

Продължава набирането на кандидати за морските пристанища на Гърция. Страната обяви 3 публични международни търга за приватизация и концесия на морските пристанища в Александруполис, Игуменица, Кавала, съобщи „Катимерини“.

За Александруполис и Игуменица се предлагат мажоритарни пакети от поне 67% за приватизация на операторите им, а за Кавала се предвижда концесия за срок от 40 години. За първите 2 по-големи пристанища за финансов консултант по търговете са назначени Deloitte Business Solutions–Euroconsultants, а за юридически – Your Legal Partners-Dracopoulos& Vassalakis-Alexiou Kosmopoulos. Технически консултанти са Doxiadis Associates, Consultants on Development and Ekistics SA“, а търговски – Port Consultants Rotterdam B.V.

За търга за пристанището в Кавала финансовото консултиране е поверено на Ernst and Young Single Member Société Anonyme for the Provision of Advisory Services. Юридически е KLC Law Firm. Техническите и търговските консултанти са същите, назначени и за Игуменица и Александруполис.

Срокът за подаване на заявленията за участие в търговете е 2 октомври.

Американският инвестиционен фонд Black Summit Financial Group е готов да участва в предстоящия търг за развитието на пристанищата на Александруполис и Кавала.

Интересът на Вашингтон към устието на р. Марица се отразява в подкрепата му за проекта за изграждане на терминала за втечнен газ, газовата връзка между България и Гърция (IGB) и работещите вече на територията на Балканите – Трансанадолски газопровод (TANAP) и Трансадритачиеския (TAP). Въпросните съоръжения пренасят природен газ от находищата на Азербайджан в Каспийско море. В LNG-терминала България вече е заявила участие за дял от 20%.

Related Articles

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...

Представят за обществено обсъждане 12 проекта за развитие на Варна

„Варна - град отворен към морето, културен, туристически, образователен и здравен център, с грижа за хората и двигател на устойчивото развитие на Североизточен регион“...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ