15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Гръцкият остров Астипалея става първа зона без парникови емисии

Volkswagen ще инвестира в превръщането на гръцкия остров Астипалея в първия остров без парникови месии, пише „Катимерини“.

Предстои онлайн церемония по подписването на меморандума за сътрудничество между Гърция и германския концерн.

Инвестицията на VW на архипелага Додеканези, състоящ се от 28 острова, намиращ се в източната част на Егейско море, се отнася до пилотната програма за електрификация и енергийна автономия с нулев въглероден отпечатък, известна още като „Зелен и устойчив остров“. Астипалея се намира в западната част на групата острови и според преброяването от 2011 г. има 1334 постоянни жители.

ПРОЕКТЪТ

Проектът е разделен на няколко етапа и включва подмяна на целия обществен транспорт с електрически превозни средства, предоставяне на щедри стимули – в допълнение към вече установените от гръцкото правителство за подмяна на превозните средства на жителите с електромобили. Предвижда се и изграждане на електроцентрала с нулев въглероден отпечатък, която ще може да покрие всички нужди на острова от електроенергия. Последният етап от инвестицията е въвеждането на електромобили роботи.

СТРАТЕГИЯТА

Преди време германският концерн обяви намеренията си до 2025 г. да инвестира почти 60 млрд. евро в бъдещи технологии като електрическо задвижване, цифровизация и хибридизация. От тях 33 милиарда са предназначени изключително за електромобили.

Related Articles

Реставрират Форумите Юг и Изток с пари от проекта „По пътя на Античността“

Финансирането е след одобрена концепция за общ туристически маршрут на Пловдив, Стара Загора и Хисаря Пловдив, Стара Загора и Хисаря ще създадат съвместен мащабен туристически...

Ремонтират спирки в столичния район „Студентски“

До 1 март трябва да приключи ремонтът на спирките на градския транспорт в столичния район „Студентски“. Дейностите са част от договора за поддръжка на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ