27 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Гроздан Караджов: Не е реалистично АМ „Хемус“ да бъде завършена до края на 2024 година

Не е реалистично АМ „Хемус“ да бъде завършена до края на 2024 година“, заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, който инспектира строителството на новите участъци от магистралата между Плевен и Ловеч. По думите му лотове 4,5 и 6 имат единствено техническа проектна възможност и ще е нужна поне още година – година и половина. А за участъците 2 и 3 от автомагистралата държавата дължи 34 милиона лева с ДДС за извършени строителни дейности.

До края на годината е възможно да бъде пуснат в експлоатация първият участък – от пътен възел „Боаза“ до п. в. Дерманци, както и завършен п. в. Плевен – Ловеч, а до средата на следващата – целият участък от п. в. Каленик до п. в. Плевен, каза пред министъра ръководителят на проекта Борис Шалев.

Вторият участък – от п. в. Дерманци до п. в. Каленик, който е най-тежък, ще бъде изграден до края на 2024 г. Лотове 4, 5 и 6 е възможно да бъдат завършени след 2025 година. За лотове 7, 8 и 9 няма готови проекти и не са започнали отчуждителни процедури.

„В момента работим с леко намалени темпове и причината е забавянето при плащанията, защото мобилизацията и демобилизация е един освен скъп, но и рисков процес. Ако държим пътните майстори без работа, имаме опасност да ги загубим“, каза още Шалев. Той уточни, че има риск да се спре работата или да се намали на някои места заради това, че държавата не си плаща извършената работа при инхаус договорите.

Министър Караджов припомни, че е назначена външна юридическа фирма, която да обследва рисковете за държавата при различни сценарии на решението на инхаус договорите. „Хемус“ е голяма мечта на българите, която прекалено дълго се забави и тя може да се превърне в огромно българско фиаско. За да не стане това, според министъра, трябва бързо да се разплете възелът, наречен инхаус, защото „по него е заобиколена конкурсната процедура на Закона за обществените поръчки и е назначена една държавна фирма да изпълнява тези работи, както и да носи цялата строителна гаранция.

Караджов каза още, че желае текущият ремонт и поддръжката на републиканската пътна мрежа да бъде подновен незабавно. Той уточни, че в момента се прави само аварийна поддръжка и се създават множество опасности за безопасността за живота на всички хора.

Related Articles

Покана за дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници в парка на НДК

Дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк ще се проведе днес 9 юли от...

Кампания във Франция „Шофирай като жена!“

Това лято пътният трафик във Франция минава под мотото „Шофирай като жена!“. Кампанията за пътна безопасност набира скорост през юли и е активна особено...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ