27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Град в Италия с улица на името на Васил Левски

Италианският град Болгаре от днес ще има улица на името на Апостола на свободата Васил Левски. Тя ще бъде официално открита от посланика на България в Италия Тодор Стоянов, кметът на Болгаре Лучано Редолфикакто, както и делегация от община Враца, водена от кмета на града Калин Каменов.

Градчето Болгаре област Ломбардия е с население от около 7000 души. Намира се в съседство на град Бергамо и по исторически данни съществува още от времето на Римската империя.

Според историци и изследоветили името – Болгаре и връзката му с България се дължи на българите, появили се в района него през VI век. На днешната церемония за именуването на улицата удожникът Алцек Мишев, чийто прадядо е крил в дома си Левски, ще разкаже за българския революционер. Българската певица Никол Паласчева, позната от италианския X Factor с псевдонима Ника Парис, ще изпее националния ни химн.

На официалното събитие кметствата на Болгаре и Враца ще подпишат споразумение за сътрудничество.

Related Articles

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...

Община Варна започва пълна проверка на жилищния си фонд

Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага. Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ