20 C
Пловдив
неделя, септември 24, 2023

Град в Италия с улица на името на Васил Левски

Италианският град Болгаре от днес ще има улица на името на Апостола на свободата Васил Левски. Тя ще бъде официално открита от посланика на България в Италия Тодор Стоянов, кметът на Болгаре Лучано Редолфикакто, както и делегация от община Враца, водена от кмета на града Калин Каменов.

Градчето Болгаре област Ломбардия е с население от около 7000 души. Намира се в съседство на град Бергамо и по исторически данни съществува още от времето на Римската империя.

Според историци и изследоветили името – Болгаре и връзката му с България се дължи на българите, появили се в района него през VI век. На днешната церемония за именуването на улицата удожникът Алцек Мишев, чийто прадядо е крил в дома си Левски, ще разкаже за българския революционер. Българската певица Никол Паласчева, позната от италианския X Factor с псевдонима Ника Парис, ще изпее националния ни химн.

На официалното събитие кметствата на Болгаре и Враца ще подпишат споразумение за сътрудничество.

Related Articles

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...

След реставрация: Откриват официално Къща „Павлити“ в Стария Пловдив

Общински институт „Старинен Пловдив“ ще открие официално след реставрация една от архитектурните перли на Стария град - Къща „Павлити“. Събитието е утре - 19...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ