15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Град в Италия с улица на името на Васил Левски

Италианският град Болгаре от днес ще има улица на името на Апостола на свободата Васил Левски. Тя ще бъде официално открита от посланика на България в Италия Тодор Стоянов, кметът на Болгаре Лучано Редолфикакто, както и делегация от община Враца, водена от кмета на града Калин Каменов.

Градчето Болгаре област Ломбардия е с население от около 7000 души. Намира се в съседство на град Бергамо и по исторически данни съществува още от времето на Римската империя.

Според историци и изследоветили името – Болгаре и връзката му с България се дължи на българите, появили се в района него през VI век. На днешната церемония за именуването на улицата удожникът Алцек Мишев, чийто прадядо е крил в дома си Левски, ще разкаже за българския революционер. Българската певица Никол Паласчева, позната от италианския X Factor с псевдонима Ника Парис, ще изпее националния ни химн.

На официалното събитие кметствата на Болгаре и Враца ще подпишат споразумение за сътрудничество.

Related Articles

Ускоряват строителството на Околовръстния път на Пловдив

Напредва логистичната работа по изграждането на Околовръстния път на Пловдив – проект, по който има голямо изоставане според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Найденов. Проектът...

Стартира информационен сайт за въвеждане на еврото у нас

Министерството на финансите стартира информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. Целта на електронната страница е да бъде полезен и сигурен източник...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ