21 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Готов е техническият паспорт на къщата на Антон Новак в Морската градина във Варна

Готов е техническият паспорт и е извършено енергийното обследване на къщата на създателя на Морската градина във Варна Антон Новак. Това са част от стъпките, предприети от общинската администрация за реконструкция и основен ремонт на сградата, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. С техническия паспорт са определени основните характеристики на сградата, мерките за поддържането й и указанията и инструкциите за безопасната й експлоатация. Изработено е и техническо задание за проектиране, което следва да бъде съгласувано с областния управител на Варна, за да се пристъпи към издаване на виза за проектиране и изготвяне на инвестиционен проект.

Успоредно с това Община Варна подаде проектно предложение за дигитализиране на архива на паркостроителя. Това може да стане възможно в рамките на програма „Морско дело и рибарство“, която предоставя различни възможности за европейско финансиране, свързани с инвентаризация на културни, исторически и природни обекти. След приключване на етапа на оценка се очаква проектното предложение да бъде финансирано. Наследници на Антон Новак са готови да предоставят на Община Варна ръчно изработени проекти, по които е направено озеленяването на различни зони в Морската градина, богат архив от снимки и лична кореспонденция и други архивни материали, които не са публикувани, съобщиха от дирекция „Европейски и национални оперативни програми“.

Къщата на Антон Новак в Морската градина е частна държавна собственост и с договор, сключен между Областна администрация – Варна и Община Варна, имотът е предоставен на общината за безвъзмездно управление. Състоянието на сградата е много лошо, затова е необходим основен ремонт. Идеята е сградата да бъде превърната в „Посетителски център – Антон Новак“ към РИМ – Варна, с постоянна експозиция, отразяваща живота и делото на Антон Новак, с възможности за провеждане на семинари, обучения, презентации, постоянни и временни изложби, конференции и други събития.

Related Articles

В края на май: Започва рехабилитация на пътните настилки във Варна

От 27 май започва рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна. Това стана ясно на извънредна среща с участието на кмета Благомир...

БНБ препоръчва: Банките да затегнат отпускането на ипотечни кредити

БНБ отчита увеличение при отпускането на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти и в тази връзка разпореди на банките да вземат допълнителни мерки за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ